Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

Syna hans klimatbluff

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt bluffar.

19 mars 2009. Fredrik Reinfeldt har en tendens att glida på sanningen när han är pressad. Så var det i FRA-debatten. Myndighetens arbete ”är inte kopplat till individer”, påstod statsministern då. Så är det också i klimatfrågan, när toppmötet i Köpenhamn närmar sig och regeringens politik ifrågasätts.

”Vi inrättade en Co2-skatt i Sverige 1991”, hävdade Fredrik Reinfeldt i riksdagen den 12 mars. ”Det var mycket klokt av den dåvarande borgerliga regeringen att inrätta denna.”

Konstigt bara att lagen om koldioxidskatt trädde i kraft 1 januari 1991, när socialdemokraten Birgitta Dahl var miljöminister. Propositionen skrevs under av Ingvar Carlsson och Erik Åsbrink.

Upprepade påståenden

Koldioxidskatten kom till som en del av den stora skattekompromissen mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet, som Moderaterna stod utanför.

Däremot sänkte regeringen Bildt skattenivån för industrin, vilket gjorde det svårare att få igenom en liknande skatt i EU.

I EU-nämnden upprepade statsministern i går påståendet att C02-skatten infördes av en borgerlig regering.

Politikens innehåll är det avgörande, men när Reinfeldt gång på gång sprider felaktigheter så blir det nödvändigt att också ifrågasätta ”statsmannaskapet”. Alla gör enstaka misstag. Problemet är statsministerns pokertaktik, att köra hårt så länge det håller utan att bry sig om fakta. Myten om koldioxidskattens födelse har Moderaterna spridit länge.

Reinfeldt använder samma tonläge när han talar om de internationella klimatförhandlingarna, ett av ämnena för EU:s toppmöte som börjar i dag.

Sverige är ledande i arbetet, menar statsministern, medan miljörörelse och erfarna förhandlare i Bryssel tycker det är ”fruktansvärt” hur det en gång så progressiva Sverige numera hör till bakåtsträvarna. Regeringen driver på för att EU inte ska behöva minska sina egna utsläpp, utan ska kunna köpa sig fritt genom att betala åtgärder i u-länderna.

Retoriken gäller även regeringens klimat- och energipropositioner, som äntligen blev offentliga i tisdags. De nya förslagen i propositionerna minskar växthusgaserna med några få procent, trots talet om ett utsläppsmål på 40 procent.

Avslöja pokertaktiken

USA, Sydkorea och många andra länder satsar på miljön för att motverka den ekonomiska krisen – allianspartierna avskaffar Sveriges program för klimatinvesteringar.

Hittills har Fredrik Reinfeldt sluppit en ordentlig granskning i nyhetsmedia av hur han sköter klimatpolitiken. Pokertaktiken har fungerat. När synar någon statsministerns kort?

ME

Följ ämnen i artikeln