Ledare

Förloraren

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Vi har inte ändrat uppfattning”, hävdade Centerledaren Maud Olofsson på pressträffen i går. Samtidigt gav hon grönt ljus för ny kärnkraft.
”Vi har inte ändrat uppfattning”, hävdade Centerledaren Maud Olofsson på pressträffen i går. Samtidigt gav hon grönt ljus för ny kärnkraft.

LEDARE

6 FEBRUARI 2009. Det var en pressad Centerledare som framträdde på gårdagens pressträff. ”Vi har inte ändrat uppfattning”, hävdade Maud Olofsson sedan hon öppnat för nya reaktorer.

”Härtill är jag nödd och tvungen”, hade varit ett mer passande svar. Regeringspartierna har bråkat om energi- och klimatpolitiken i månader. Detta politiska drama har passerat tämligen obemärkt i medierna.

Till slut orkade inte Centern hålla emot längre. Riksdagsgruppen blixtinkallades i onsdags och fick sedan munkavle av partiledningen. Centerpartister runt om i landet försökte förtvivlat få reda på om medierapporterna var sanna.

Centern står med ansvaret

I går fick de beskedet. Många kommer att uppfatta Maud Olofssons omsvängning som ett svek mot Centerns traditionella energipolitik.

Inte nog med att partiledningen ger grönt ljus för ny kärnkraft. Dessutom går Maud Olofsson med på att ta bort avvecklingslagen. Skulle det inträffa en olycka någonstans i världen står Centerpartiet med ansvaret för att ha tagit bort möjligheten till en politiskt beslutad avveckling.

Gäller också klimatet

Sveket gäller också klimatet. Trots vackra ord på pressträffen sänker regeringen ambitionerna i klimatarbetet. Dyra investeringar i ny kärnkraft minskar intresset för den förnybara elen. Vattenfalls vd berättade omedelbart att företaget tänker satsa på nya reaktorer.  

Regeringens program för energieffektivisering blir verkningslöst när vi får ett stort elöverskott. Var finns då skälen att spara?

Maud Olofsson försöker också trolla med siffrorna för Sveriges klimatmål. De 40 procent regeringen talar om är i verkligheten lägre. Svenska företag kan köpa sig fria genom att investera i tveksamma klimatprojekt i u-länderna. Dessutom gäller målet bara för de delar av samhället som inte ingår i EU:s ineffektiva utsläppshandel.

Det allvarligaste för Maud Olofsson är sveket mot partidemokratin. Centern har stämma i maj. Det hade varit fullt möjligt att låta ombuden diskutera energipolitiken och vänta med propositionen till början av hösten.

Omsvängningen väcker en närmast existentiell fråga.

Vad är Centerpartiet i dag?

Folkrörelsepartiet har blivit en centralstyrd pr-maskin. Centerstämmorna förvandlas till ritualer utan inflytande.

”Har inte mandat”

”Riksdagsgruppen har inte mandat att köra över medlemmarna om kärnkraften”, skriver Centeruppropet på nätet. ”Det är tråkigt och olyckligt att ett så här oerhört stort och viktigt beslut inte förankras mer än i riksdagsgruppen och partiledningen”, säger Ann-Marie Nilsson, distriktsordförande för Centerpartiet i Jönköping, till Dagens Nyheter.

Maud Olofssons ledarstil har inte lönat sig. Centerns opinionssiffror faller.

Kärnkraftssveket undergräver Centerledarens ställning ytterligare.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!