ÅSIKT

Vi är i krig – utan stöd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: MATTIAS CARLSSON/ARKIVBILD
100 kommer hem  De soldater som landar i Sverige på onsdag möts av psykologer för att få hjälp att bearbeta krigets grymheter. Samtidigt satsar Försvarsmakten miljoner på rekryteringar – och folkets stöd minskar.
LEDARE

24 november 2009 På onsdag kommer hundra av de fyrahundrafemtio svenska soldater som befinner sig i Afghanistan hem efter avslutat utlandsuppdrag. De möts då av ett ”hemkomstpaket” av Försvarsmakten som innebär samtal med psykolog i grupp eller enskilt.

Det lär behövas. Aldrig tidigare har svensk militär varit så utsatt som i Afghanistan. För bara några veckor sedan exploderade en bomb som dödade en afghansk tolk och skadade fem svenskar, varav två allvarligt.

2005 dödades två svenskar

Den 8 oktober skadades två svenskar i en eldstrid, varav en allvarligt. Den 10 oktober utfördes två attacker mot svenskar. En soldat fick då en ögonskada. Den 13 och 14 oktober hamnade svenska soldater i en eldstrid. Den 29 oktober besköts svenska och finska soldater som fick eldunderstöd från Natos stridsflyg.

Listan kan göras mycket längre. De soldater som kommer hem på onsdag har tillsammans varit med om 43 så kallade händelser under sin tid i Afghanistan. 2005 dödades två svenska soldater.

Försvarsmakten har ett ansvar att ta hand om de som nu kommer hem med svåra erfarenheter av krigets grymheter.

Samtidigt som Försvarsmakten presenterar sitt ”hemkomstpaket” avslöjar tidningen Resumé att ÖB ansökt om mer pengar för reklamkampanjer. Totalt behöver Försvarsmakten 307 miljoner kronor nästa år för att klara rekryteringen till det nya yrkesförsvaret, enligt Resumé. Ju fler förluster i Afghanistan, desto mer reklampengar behövs för att locka svenska ungdomar till kriget.

Krigsvansinnet kostar alltmer för skatte­betalarna.

Folkliga stödet minskar

I torsdags beslutade riksdagen att förlänga och utvidga den svenska militärens uppdrag i Afghanistan. Socialdemokraterna och Miljöpartiet backade upp

regeringen men krävde att en översyn ska göras 2011. Bara Vänsterpartiet röstade emot.

Det folkliga stödet för kriget minskar däremot i Sverige liksom i övriga västvärlden. 82 procent av kanadensarna är emot kriget, över 60 procent av britterna och tyskarna samt 57 procent av

amerikanerna. Enligt en opinionsundersökning gjord av Rapport har stödet för den svenska insatsen sjunkit med åtta procent på två månader. I oktober var en majoritet av svenska folket emot.

Börjar likna Vietnamkriget

Svängningen i opinionen är fullt förståelig. Numera står det klart för alla att Sverige är i krig och inte på nån oskyldig fredsbevarande insats i Afghanistan. Det USA-ledda kriget har pågått i åtta år och resultatet har varken blivit en stärkt demokrati eller minskat inflytande från talibanerna. Det börjar alltmer likna Vietnamkriget.

De hemvändande soldaterna måste få den hjälp de behöver men det är hög tid att ompröva klokheten i att sända unga människor till ett krig som få längre begriper meningen med.

Afghanerna behöver vårt stöd men inte i form av ökad militarism.

HK