Ledare

Valet handlar om massarbetslöshet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Villrådig Statsminister Fredrik Reinfeldt avfärdar tanken på en politik för att dämpa lågkonjunkturen. Inte konstigt att Anders Borg verkar villrådig.

Foto: lotte fernvall

LEDARE

2 April 2009. Det har gått drygt sju månader sedan Anders Borg tågade mot riksdagen med den senaste statsbudgeten. Sedan dess har det inte gått en dag utan att finansministern fått lyssna till varningar för krisen.

Professionella ekonomer har talat om ekonomisk tillbakagång, företagare om konkurser och brist på likviditet. Fackliga ledare har försökt beskriva arbetslösheten, och den politiska oppositionen har ropat efter politisk handling. Till och med riksbanken och regeringens myndigheter har i försiktiga formuleringar efterlyst åtgärder från Borg.

Talat om ”superpaket”

Under tiden har regeringen talat om ”superpaket” och lanserat åtgärder så kringgärdade av regler att de i praktiken inte fått någon effekt.

I går landade till sist insikten om läget också på finansdepartementet. Anders Borg fortsatte, sin vana trogen, att måla bilder av hotfullt tunn is men det förut så stora självförtroendet fanns inte på plats.

Det är inte så konstigt. Den prognos Borgs eget departement räknat fram talar om att ekonomin kommer att minska med över fyra procent i år. Det största bakslaget för svensk ekonomi sedan andra världskriget. Dessutom kommer arbetslösheten redan i år att nå nästan nio procent, och sedan fortsätta att öka fram till år 2011. Då räknar finansministern med att tolv procent av arbetskraften, var åttonde svensk, kommer att sakna arbete. Anders Borg använder ordet massarbetslöshet, ett av politikens starkaste uttryck.

Kursen ligger fast

Ändå ligger den politiska kursen ligger fast. Det blir inga stimulanser till ekonomin eller nya satsningar på

infrastruktur. Ingen massiv utbildningssatsning och ingen fördelningspolitik för att förstärka köpkraften hos pensionärer, sjuka och arbetslösa. Att döma av statsministerns besked blir det inte heller några pengar för välfärd i kommuner och landsting.

Statsminister Fredrik Reinfeldt avfärdar tanken på en politik för att dämpa lågkonjunkturen. De skulle bara följas av ”skattehöjningar och nedskärningar” har han gång på gång upprepat. Det är inte konstigt att Borg verkar villrådig.

Inget färdigt svar

Socialdemokraterna, som i går presenterade resultatet av partiets råd- slagsarbete om jobben, har inte heller något färdigt svar. Löftet om att återupprätta a-kassan är nödvändig. Detsamma kan sägas om bättre

arbetsförmedling och arbetsmarknadsåtgärder. Bara så kan en fungerande arbetsmarknad byggas.

Problemet är att nästa års valrörelse inte kommer att handla om en fungerande arbetsmarknad. Den kommer att handla om massarbetslöshet. Det är utmaningen, för både regering och opposition.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik