Ledare

Friheten ryms på fyra futtiga rader

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I dag träder Ipred-lagen i kraft.

Från och med nu har nöjesindustrin rätt att begära ut personliga uppgifter, namn och adresser, på de som fildelat.

Industrin kan därmed identifiera vem som fildelat en religiös sång, ett politiskt budskap eller, för den delen, en porrfilm.

Nöjesindustrin kan samla högst personlig information om en person. Och det politiska etablissemang av moderater, centerpartister, folkpartister, kristdemokrater och socialdemokrater, de som normalt protesterar mot ingrepp i den personliga integriteten, tiger nu i sina bänkar. Det må vara i den svenska riksdagen eller i EU-parlamentet i Bryssel. Faktum är att politiker över hela världen sitter tysta och lämnar ut sina medborgare.

Det handlar inte om krig och fred, utan om en konservativ industris oförmåga att hantera sin egen strukturomvandling, som sju modiga socialdemokratiska bloggare skriver i Svenska Dagbladet.

Resultatet blir folklig trots mot etablissemanget. På nätet svarar över 70 procent av Aftonbladets läsare att de kommer att strunta i den nya Ipred-lagen. Lagom till fildelningsförbudet lanserar i stället Pirate Bay en kryptering med det fyndiga namnet Ipredator som gör det omöjligt att spåra vem som fildelat.

Det finns fler anonymiseringstjänster. Tänk om all den kraft som nu läggs ner på att trotsa lagen kunde ha lagts ner på att bygga upp moderna och lagliga kulturtjänster på nätet. Sverige har ju så mycket teknisk talang inom landets gränser.

Men i stället för att se möjligheterna ställer det politiska etablissemanget upp för industrin i en närmast korporativistisk anda.

I Bryssel fortsätter flirtandet med nöjesindustrin. Medinarapporten som stödjer nöjesindustrin är visserligen uppskjuten några veckor. Men i Telekom-förhandlingarna diskuteras begränsningar av internet. EU-kommissionen förhandlar dessutom med USA och Japan om ett Acta-avtal som ger tullen rätt att genomsöka datorer och mediaspelare i jakt på fildelat material. Förhandlingarna är hemliga, men parlamentet har röstat för att de ska vara något mindre hemliga.

Vad är industri och vad är politik? Hur länge kommer folk att lita på stater med så oklara intressen?

Första prövningen sker om två månader. Då är det val till EU-parlamentet. Socialdemokraterna går till val på fler jobb, bättre miljö, trygghet och ökad rättvisa. Under avdelningen för trygghet ryms fri- och rättigheterna på fyra futtiga rader.

I dag har många unga inte ens ett jobb att kämpa för. Deras frihet, deras politiska kamp förs på det nät som nu begränsas och granskas.

Socialdemokratisk näringspolitik borde förvalta den tekniska kunskap som utvecklats bland de unga. Annars kommer de att rösta på Vänstern, Miljöpartiet – eller kanske på Piratpartiet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Eva Franchell

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell