Maud Olofsson gjorde ingenting

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Omställningen till ny energi är en överlevnadsfråga inte bara för henne

energin en överlevnadsfråga  Omställningen till miljövänlig energi borde vara en hjärtefråga för Maud Olofsson. Men hon har i ett och ett halvt år misslyckats med att ta fram ett fungerande ägardirektiv till Vattenfall.
energin en överlevnadsfråga  Omställningen till miljövänlig energi borde vara en hjärtefråga för Maud Olofsson. Men hon har i ett och ett halvt år misslyckats med att ta fram ett fungerande ägardirektiv till Vattenfall.

14 november 2009 Med ett gyllene pensionsavtal avgår snart Vattenfalls vd Lars G Josefsson.

Han är mannen som lekte storkapitalist med våra skattepengar. Till slut satte han hela Vattenfall i pant och hotade med att sälja vårt svenska kraftnät till högstbjudande. Han ville hellre satsa de svenska skattepengarna på tysk kolkraft och brittisk kärnkraft.

I full fart framåt blev hänsynslösheten stor. Kärnkraftverk havererade, i värsta klimatkrisen satsade Vattenfall på kolkraft. Det gick fortare och fortare, men till slut insåg till och med Lars G Josefsson att det gått för fort. Då skrev han en lång artikel på DN Debatt. Han ville förklara sig och rädda sitt skinn.

Men inte ens då reagerade den ansvariga näringsministern Maud Olofsson.

Under hela den här turbulenta tiden har hon haft en regeringstjänsteman placerad i själva Vattenfalls styrelse. Men ändå hävdar Maud Olofsson att regeringen inte fått någon information om till exempel pantsättningen av Vattenfall.

En text är allt som behövs

Under ett och ett halvt år har Maud Olofsson misslyckats med att ta fram ett fungerande ägardirektiv till Vattenfall. Regeringen sägs vara osams om direktivet, kanske är det Anders Borg som föredrar snabba cash framför miljövinster.

Men på ett och ett halvt år borde till och med en borgerlig allians kunna komma överens. Det som krävs är bara en text om att Vattenfall ska leda energiomställningen i Sverige och Europa. Centern vill inte att Vattenfall ska säljas ut, Maud Olofsson hävdar att energiresurserna är viktiga för en stat. Då duger inga undanflykter längre.

Rimmar illa med klimatavtal

För även om den socialdemokratiska regeringen skrev ett dåligt direktiv och även om Anders Borg trilskas, så borde det här vara Maud Olofssons hjärtefråga. Omställningen till ny och miljövänlig ­energi är en överlevnadsfråga inte bara för henne.

Om några veckor reser statsminister Fredrik Reinfeldt till klimatkonferensen i Köpenhamn. Just nu ägnar han all sin tid och prestige åt att övertala världens ledare om vikten av ett bindande klimatavtal.

Samtidigt deklarerar hans svenska Vattenfall varför man hellre eldar med kol.

Det borde vara mer än ens Fredrik Reinfeldt kan tåla.

EF

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.