Mejla

Eva Franchell

Jaktlobbyns stötande skrämselpropaganda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Kolmårdens djurpark har stängt hägnet.

Det blir inga fler guidade vargbesök för publiken. Personalen måste dessutom få hjälp att bearbeta det faktum att vargarna dödade en av deras arbetskamrater.

Tragiken blir bara värre av att hela hennes arbete gick ut på att öka toleransen för vargar. På parkens hemsida kan vi läsa att ”Här på Kolmården vill vi sprida kunskap om vargen och medverka till att konflikterna minskar.”

Det var ett naivt experiment. Sannolikt också kommersiellt drivet. Men vargar är rovdjur, djurparkens ledning måste se över säkerheten för både besökare och anställda.

Men ingen ska ifrågasätta den döda djurskötarens intentioner.

Det är direkt stötande att se hur olika jägareorganisationer inte drar sig för att utnyttja dödsolyckan. Samma dag som djurskötaren dör kommenterar Jägareförbundets Gunnar Glöersen:

– Att vargar är kapabla att döda människor är något Jägareförbundet varnat för. I dag ser vi allt fler vargar komma in i byar och samhällen.

Jägareförbundet är en av Sveriges starkaste lobbyorganisationer. Man kan tycka att ett så respektabelt förbund skulle visa mer respekt för den döda och hennes arbete. Men i stället utnyttjar man henne i sin skrämselpropaganda mot vargen.

Djurskötaren i Kolmården dödades av tama vargar. Nu vill Jägareförbundet få oss att tror att vilda vargar ska gå in i byar och attackera folk.

Ännu längre går Peter-Lorentz Johnsson på Jaktakademin:

– Låt nu den daltande vargdebatten få ett slut. Ska det bli dagisbarn, djurskötare samt viltvårdare som ska dyka upp på nästa löpsedel?

De tama vargarna trodde att skötaren var en varg i kullen. Vilda vargar jagar inte människor, de äter älg och rådjur. De konkurrerar med jägarna om bytet och nu vill jägarna ha hela bytet för sig själva.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell