Bildt olämplig på grund av jäv

avAnders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han borde lämna över ansvaret

I dag fortsätter rättegången i Etiopien mot de två fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Det som händer i rättssalen är viktigt men det diplomatiska spelet är förmodligen ännu viktigare. Sverige måste uppbåda all hjälp vi kan få från övriga Europeiska Unionen och USA.

Därför har utrikesdepartementet en mycket viktigare roll än om Etiopien vore en demokrati och rättsstat. Ambassaden i Addis Abeba gör, av allt att döma, vad de kan.

Högre upp är det större problem och Carl Bildt har kommit med det ena uttalandet konstigare än det andra. Länge behandlade han de fängslade journalisterna som vilket konsulärt ärende som helst snarare än en fråga om pressfrihet.

Väpnad konflikt

Martin Schibbye och Johan Persson greps i somras efter att de olagligt tagit sig in i Etiopien för att bevaka brott mot mänskliga rättigheter i Ogaden-provinsen. I området råder en väpnad konflikt mellan Ogaden National Liberation Front (ONLF) och etiopiska regeringsstyrkor.

Konflikten har blivit värre av att flera oljebolag tar upp olja i Ogaden. Ett av dem är den svenska företagsgruppen Lundin. Carl Bildt var själv styrelseledamot i Lundin Petroleum när exploateringen i Ogaden förbereddes.

Borde lämna över ansvaret

Etiopiens ledare, premiärminister Meles Zenawi, vill nu statuera exempel för att skrämma andra journalister från att granska de brott mot mänskliga rättigheter han begår i Ogaden. Ett intresse han delar med oljebolagen, det är ju deras investeringar han skyddar.

Martin Schibbye och Johan Persson var alltså i Ogaden för att granska Carl Bildt och det oljebolag som varit med och byggt upp hans personliga förmögenhet.

Carl Bildt borde rimligen lämna över ansvaret till någon som inte kan misstänkas för jäv.

Olja är, trots allt, tjockare än vatten.