ÅSIKT

Hans attack var politisk

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

”Den islamofoba hatideologin försvinner inte bara för att han döms till vård i stället för fängelse”

Foto: SARA RINGSTRÖM
Breivik inte ensam Den sinnessjukdom – paranoid schizofreni – som Anders Behring Breivik tycks lida av får inte förklara hans handlingar. Den idévärld som Breivik frodades i fanns före terrorattentaten och försvinner inte med en diagnos. (Bilden är ett montage.)

I går morse lämnade rättspsykiatrikerna in sin rapport om den norske mass­mördaren Anders Behring Breivik till ­Oslo tingsrätt.

Rapporten är 243 sidor lång och visar att Brevik inte var ”tillräknelig” vid ­dåden och lider av paranoid schizofreni. Det innebär att han kan dömas till vård ­

i stället för fängelse.

I ett novembergrått Sverige känns bomben i regeringskvarteret i Oslo och massakern på AUF-lägret på Utøya

i ­somras långt borta.  I bland påminns man om den där julifredagen.

Som när den antimuslimske debat­tören Bruce Bawer skriver en bok som på svenska heter ungefär ”De nya quislingarna – Hur den internationella vänstern använde Oslo-massakern för att tysta ­debatten om islam”.

Samtalsklimatet förändrat

Eller som när det norska Fremskrittpartiets ledare, Siv Jensen, anklagar AUF-ordföranden Eskil Pedersen för ”hatisk och politisk klappjakt” på den politiska rasismen. Pedersen befann sig på Utøya den 22 juli, förlorade 69 vänner och var en av Breiviks huvudmål. Breivik själv ­hade varit medlem i Siv Jensens parti.

Vänsterekonomen Ali Esbati var ­också på Utøya den där sommardagen. Han skriver på sin blogg om ett norskt ­samtalsklimat där varje försök att diskutera den rasism som fanns även innan Breivik nu stämplas som ”ett hot mot ­yttrandefriheten” av extremhögern och högerpopulister.

Inte en egen idévärld

Även i Sverige har vi sett den tendensen. Att Breivik ensam är ansvarig för ­sina handlingar, men att hans världsbild ­varken är skapad av eller begränsad till honom själv tycks svårt att förstå.

Breiviks manifest präglas av konspirationsteorin om Eurabia, en fantasi om att islam är på väg att ta över Europa genom höga födelsetal, invandring och med ­benägen hjälp av vänstern.

I och i närheten av partier som ­Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet rör sig människor som delar den övertygelsen. Breivik fann sin inspiration i stämningar som formulerats här.

Måste fortsätta söka

Det där vill Jimmie Åkesson naturligtvis inte höra.

Den liberala debattören Christian ­Gergils varnade redan i augusti för att man försökte göra politik av Breiviks då fortfarande hypotetiska sinnessjukdom.

Det är det ingen som gör. Ingen tror att alla med paranoid schizofreni vill döda muslimer och unga socialdemokrater. Och ingen tror att alla som delar Behring Breiviks världsbild lider av paranoid schizofreni.

Däremot är det inte ointressant vilket uttryck Breiviks galenskap tog sig. Den islamofoba hatideologin försvinner inte bara för att han döms till vård i stället för fängelse.

Den fanns där innan skotten på Utøya och den finns kvar. Sökarljuset måste fortfarande vara påslaget.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM