Mejla

Anders Lindberg

Terror mot judar hotar allas frihet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Terrordådet i Bulgarien, där en självmordsbombare sprängde en israelisk turistbuss och dödade sex människor, är ytterligare en påminnelse om att hat, hot och terror hänger samman. Precis som i Toulouse i mars, då tre barn och en rabbi dödades på den judiska skolan.

Attacken i Bulgarien skedde dessutom på 18-årsdagen av en attack mot ett judiskt centrum i Buenos Aires. Då dödades 87 personer och över 100

skadades.

Motivet till sprängningen är inte klarlagt, men Israel pekar ut Iran som skyldigt. Något de också gjorde när en svensk man nyligen greps på Cypern misstänkt för förberedelse till ett liknande brott.

Om det stämmer får vi låta vara osagt, men det var naturligtvis ingen slump att israeliska turister var måltavla.

I dag ökar antisemitismen i allt fler länder i Europa. En hatretorik sprids och är grogrund för nya hatbrott. Att många judar inte längre känner sig trygga i Europa är helt oacceptabelt.

Börjar vi stillatigande acceptera att medmänniskor blir sämre behandlade eller förföljs på grund av sin religion eller sitt ursprung förgiftas hela samhället. Förr eller senare är det vi som står på tur.

Ett problem i dag är att uråldriga antisemitiska myter som att det finns en ”judisk sammansvärjning” som styr världen i det fördolda flyter samman med politisk extremism kopplat till konflikterna i Mellanöstern. Vanliga civila och även judar som inte ens bor i Israel görs kollektivt ansvariga för vad den israeliska regeringen gör. Och blir därmed måltavlor för våld.

Att avsiktigt döda oskyldiga civila kan aldrig vara del av en legitim politisk kamp oavsett vilket mål man har. Det är bara ren terror.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg