Mejla

Anders Lindberg

Tala klarspråk med diktaturens Etiopien

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det är oacceptabelt att ett annat land fängslar våra medborgare med påhittade anklagelser”

MISSLYCKAD TYST DIPLOMATI Johan Persson och Martin Schibbye förklarades i går skyldiga av den etiopiska domstolen. Nu måste Sverige överge den misslyckade tysta diplomatin som Carl Bildt bedrivit och i stället höja rösten för att svenskarna ska friges.
MISSLYCKAD TYST DIPLOMATI Johan Persson och Martin Schibbye förklarades i går skyldiga av den etiopiska domstolen. Nu måste Sverige överge den misslyckade tysta diplomatin som Carl Bildt bedrivit och i stället höja rösten för att svenskarna ska friges.

I går kom domen. De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye förklarades skyldiga både till terrorbrott och till olaglig inresa i Etiopien.

Straffet kan bli många år i etiopisk fångenskap.

Deras brott är att de ville berätta för världen vad som händer i den slutna Ogadenprovinsen. Där pågår en väpnad konflikt medan internationella oljebolag, som svenska Lundingruppen, är aktiva.

Det finns också en intressant svensk koppling eftersom Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petroleum när bolaget förberedde verksamheten i Ogaden.

Politik – inte juridik

Etiopien saknar oberoende rättsväsende och domen handlar om politik, inte juridik. Regimen vill skrämma andra journalister från att rapportera, och skydda regimens och oljebolagens intressen.

Bland andra Amnesty International kräver att svenskarna släpps omedelbart och villkorslöst.

– Vi betraktar Johan Persson och Martin Schibbye som samvetsfångar, då de åtalats på grund av sitt legitima arbete som journalister, säger Lise Bergh, generalsekreterare i svenska sektionen av Amnesty.

Domen är ett underbetyg åt den tysta diplomati Carl Bildt bedrivit.

Han har dessutom valt att hålla i frågan själv, vilket är märkligt med tanke på att det bland annat är honom de båda journalisterna försökte granska.

Efter Lundin Petroleums agerande i grannlandet Sudan har en förundersökning påbörjats om folkrättsbrott. Även då satt Bildt i styrelsen.

Om läget är lika illa i Ogaden som i Sudan vet man inte. Men det hade varit mer förtroendeingivande i sådana här lägen om utrikesministern haft fingrarna i lite färre syltburkar.

Sverige har visat respekt för det etiopiska ”rättsväsendet” och många medier har rapporterat nästan som om det vore en riktig rättegång där vittnen och bevis spelar roll.

Men Etiopien är ingen rättsstat och bör inte behandlas som en rättsstat.

Sverige bör därför skrota den tysta diplomatin. Den fungerar ju inte.

Etiopien är biståndsberoende

Sverige och EU måste börja tala klarspråk i stället. Det är oacceptabelt att ett annat land fängslar våra medborgare med påhittade anklagelser. Det är oacceptabelt att pressfriheten och grundläggande mänskliga rättigheter kränks.

Etiopien är beroende av bistånd och handel med EU och USA. Landet behöver goda relationer med väst. Allt sådant måste nu prövas i en diplomatisk offensiv för att få Johan Persson och Martin Schibbye fria.

Fredrik Reinfeldt tog i går initiativ till kontakter med Etiopien på högsta nivå. Förhoppningsvis leder samtalen till att svenskarna släpps.

Annars måste Sverige och EU börja agera med andra medel.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg