Mejla

Pernilla Ericson

Sexskam är ett sätt att straffa kvinnor

Kroppsaktivister uthängda på porrsajt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stina Wollter är en av de drabbade kroppsaktivisterna.
Stina Wollter är en av de drabbade kroppsaktivisterna.

Under rubriken “Expose Swedish sluts” samlade mannen avklädda bilder på kroppspositiva kvinnor på en stor porrsajt, och skrev att “Instagram kan en sno rätt bra saker från”. Bilderna har där kunnat beskådas intill hårdporrfilmer.

Omkring tjugo svenska kvinnor har drabbats. En av dem är kroppsaktivisten och konstnären Stina Wollter. Lite bakgrund här: Stina Wollters syster Ylva avled av ätstörningar. Hon fick aldrig uppleva sin 30-årsdag. Och med kroppsaktivism försöker Stina Wollter rädda liv och bryta sjuka ideal som trummas i oss hela vägen från barndomen. Så hon dansar. Hyllar skönheten i kurvor. Påminner oss om att vi alla är fria former.

Skammas med hämndporr

Stina Wollter är också feminist. Hon för en envis kamp mot de som försöker kränka och tysta kvinnor, som behandlar nätet som om det vore en värld där andra lagar gäller.

Nu tvingas hon låsa sitt konto.
Vi har pratat mycket om nätintegritet. Hämndporr är en annan fråga som lyfts. Den kvinna som visat sig naken med sin partner ska straffas när hon inte längre vill ha honom. Då läggs avklädda bilder ut på porrsajter, och det som skedde i samtycke blir till ett övergrepp.

De här sakerna hänger ihop. Kvinnor som blir skammade via sina kroppar och sin sexualitet, som ska kränkas och tystas.

Linda-Marie Nilsson har över 50 000 följare på sitt kroppspositiva instagramkonto, och är en av dem som hängts ut av mannen. När kränkningen på porrsajten uppmärksammades och polisanmäldes togs kontot bort, men därmed är hon inte trygg.
– Man vet inte riktigt vad man ska göra. Personen kan bara starta ett nytt konto och göra samma sak igen, det verkar inte finnas något stopp, säger Linda-Marie till Aftonbladet.

Kan få fängelse

Och i samma andetag som polisen uppmanar alla drabbade att anmäla, så konstaterar man att det är svårt – nästan omöjligt – att spåra personen. Beroende på hur duktig personen varit på att sopa igen spåren efter sig.

Det duger inte. För bara en sak gör skillnad i det här fallet. Domar, domar, domar.
Vi har fått nya lagar. Olaga integritetsintrång har fängelse i straffskalan. Men vi behöver se människor åka dit. För att det ska lyckas behövs en storsatsning för polisen, både vad gäller resurser och it-kapacitet. Det finns flera fall där människor använt sig av privata aktörer för att hitta sina förövare.

De här männen, som använder nätkränkningar som ett vapen för att tysta och trycka till kvinnor, behöver se att det straffar sig.
För i helvete, Stina Wollter ska få dansa ifred.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.