ÅSIKT

Löfvens våndor inför förlossningen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Krister Hansson
Stefan Löfven.
LEDARE

Minst sju ministrar, sex partiledare och en sjuhelsikes massa politiska högdjur trängs just nu nere i Malmö. Alla är de på Nordiskt Forum för att visa att de är riktiga feminister.

Eller mer korrekt uttryckt, alla har de åkt ner för att stjäla tillbaka väljare från Feministiskt initiativ.

Om de kvinnliga väljarna får bestämma är det dock FI som är mest jämställt, visar en Sifoundersökning som Svenska Dagbladet låtit göra.

Männen, däremot, de tycker att Socialdemokraterna har den bästa jämställdhetspolitiken.

Stefan Löfven har alltså en del kvar att göra.

Flera punkter känns igen

I går gjorde han ett försök när han på Malmöscenen presenterade sitt ”första jämställdhetsår”. Det vill säga femton punkter som han vill genomföra under sitt första regeringsår.

De flesta punkterna känner vi igen som rätt till heltid och jämställda bolagsstyrelser. Mer intressant är att dock att han vill återinföra en årlig kartläggning för att synliggöra löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Frågan är bara om den statistiken spelar någon roll så länge Socialdemokraterna inte vågar ta itu med det egentliga problemet – föräldraförsäkringen.

Kanske det han lider av

Så länge kvinnorna stannar hemma och tar ansvar för barnen kommer de att ha sämre löneutveckling. Alltså måste föräldraledigheten delas lika mellan föräldrarna.

Men Socialdemokraterna presenterar bara en mesig mening om att man under året ska fatta beslut om att närma sig målet. Ängsligare kan det inte uttryckas.

I Malmö höll Stefan Löfven också ett tal under rubriken ”Feminism in labour”. Översatt till svenska är det kanske det han lider av – förlossningsvåndor.

ARTIKELN HANDLAR OM