Mejla

Anders Lindberg

Vi tar inte längre hand om de våra

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det sociala skyddsnät vi var så stolta över är nedmonterat av Alliansen.

Fredrik Reinfeldt har låtit 87 000 personer bli utförsäkrade. Människor som egentligen är för sjuka för att arbeta blir hänvisade till socialbidrag, eller ”försörjningsstöd” som det numera kallas.

I dag kan ett sjukdomsbesked inne­bära fullständig ruin för vilken vanlig ­familj som helst, det skyddsnät vi var så stolta över är nedmonterat.

Den 1 juli 2008 införde regeringen ­­”rehabiliteringskedjan” och ändrade reglerna för sjukskrivning. Bland annat infördes en ”stupstock”, efter en viss bestämd tid åker man ur försäkringen, oavsett om man är frisk eller inte.

Hela syftet var att minska antalet långtidssjuka. Men resultatet blev inte fler jobb – det blev bara rundgång.

– Vi har fått in många fler i sjukskrivning senaste åren och samtidigt har många som nått maxgränsen fått komma tillbaka både en och två gånger, förklarar Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

I går kom nya siffror från Försäkringskassan som visar att antalet långtidssjuka nu ökar.

I juni 2008 var 29 066 sjukskrivna mellan ett och två år. Efter att de nya reglerna infördes minskade antalet men siffran för juni i år landade på 31 898 personer.

Regeringens politik, det de kallar ”arbetslinjen” är därmed ett totalt fiasko. Arbetslösheten är i dag dessutom högre än när regeringen tillträdde.

Alla kan bli sjuka eller råka ut för en olycka. Är det verkligen rimligt att vårt samhälle då inte ställer upp?

Vill vi verkligen läsa rubriker i tidningarna om att cancersjuka tvingas ­arbeta eller att hundratals utförsäkrade berättar för Försäkringskassan att de vill ta livet av sig?

Vi är ett av världens rikaste länder, vi har råd att ta hand om de våra.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM