Mejla

Eva Franchell

KD vill begränsa rätten till abort

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TUMMEN UPP PÅ TWITTER Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg
Foto: PAVEL KOUBEK
TUMMEN UPP PÅ TWITTER Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg

LEDARE

30 SEPTEMBER 2014. Aborträtten

Valrörelsen är över och allt är som ­vanligt igen.

I Kronoberg motionerar tre krist­demokrater om att landstingsanställda ska kunna vägra att utföra aborter. I valrörelsen bedyrade partiledaren Göran Hägglund att gällande abortlagstiftning är rimlig.

Att Kristdemokraterna visserligen ­hade velat riva upp lagen om fri abort, men att det var 20 år sedan.

– I mitten av 1990-talet slog vi fast att vi inte ville ändra lagstiftningen, sa ­Göran Hägglund i TV4:s utfrågning den 9 september i år.

Mindre än en månad senare väljer kristdemokraterna i Kronoberg i stället att försöka runda lagen. De vill göra om personalpolicyn så att anställda ska ­kunna använda sig av så kallad samvetsfrihet. En slags rätt att vägra göra jobbet för att man tror på något annat.

Problemet är inte personalens

– Det kan handla om aborter till exempel, jag vet många som jobbar på kvinnokliniken, och när det handlar om sena aborter, ser det som problematiskt och ett dilemma, säger Eva Johnsson, en av kristdemokraterna till Radio Kronoberg.

Det skulle alltså vara ett problem för personalen, säger hon. De flesta skulle ­säkert mena att det var kvinnan som ­hade problemen för de sena aborterna beror antingen på att fostret är skadat eller att kvinnans omständigheter är så svåra att det motiverar en sen abort.

Men kristdemokraterna i Kronoberg tänker mindre på patienterna. De bryr sig inte om kvinnorna alls. Förslaget ska nog snarare ses som ännu ett försök att ­begränsa rätten till fri abort. I stället för att gå lagvägen pratar man nu om ­policys och som partisekreteraren Acko ­Ankarberg skriver på Twitter: ”Den ­policy som föreslås tummar inte på landstingets uppdrag.”

Abortmotståndet i Kronoberg får ­därmed stöd från högsta partiledningen.

Gör jobbet – eller byt

I våras prövade Diskriminerings­ombudsmannen fallet med barnmorskan som sökt tre jobb hon inte fick för att

hon av religiösa skäl vägrade att utföra ­aborter. Barnmorskan förlorade, DO la ner ärendet och det var föga förvånande. Enligt Socialstyrelsen ingår det i en ­barnmorskas arbetsuppgifter att utföra aborter.

Om personal inte vill delta i verksamheten kan den söka sig till någon annan del av sjukvården. Det behövs goda ­krafter inom äldrevården, för att bara ta ett exempel.

Att söka sig till en kvinnoklinik för att sedan vägra att utföra aborter är att ­underminera lagstiftningen inifrån. ­Rätten till fri abort har skapat trygga kvinnor som föder friska och välkomna barn.

Det är kvinnorna som även fortsättningsvis ska bestämma över sina kroppar och inte Kristdemokraterna.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN