Mejla

Ingvar Persson

Att jämlikhet är bra är inte ens en åsikt

Att minska klyftorna borde bli politikens mål

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

De senaste årtiondena har klasskillnaderna ökat mer i Sverige än i något annat jämförbart land. För inte så länge sedan var vårt land det mest jämlika i OECD. Den senaste statistiken placerar Sverige på tionde plats.

Mer än var tionde svensk är i dag relativt fattig. I alla nordiska länder är inkomstskillnaderna mindre än hos oss.

Det är dåligt, och det är inte bara en politisk åsikt. Att ökad ojämlikhet till exempel skada sammanhållning, demokrati, ekonomi, hälsa och tillväxt finns det massor av forskning som visar. Dessutom tycker människor i allmänhet illa om stora klyftor.

I går presenterade LO ett nytt program för ekonomisk omfördelning. LO vill att Sverige åter ska bli ett av världens mest jämlika länder.

Inget hokus pokus

De konkreta förslagen har vi hört tidigare. Att minska klassklyftorna är faktiskt inte hokus pokus. LO vill ha en rättvisare beskattning av kapitalinkomster och stora förmögenheter. Man vill minska skillnaderna mellan stad och landsbygd. Dessutom kräver LO bättre a-kassa och sjukförsäkring, högre pensioner och ett fungerande yttersta skyddsnät för de mest utsatta.

Inga konstigheter. Ändå har politiken de senaste två eller tre årtiondena ofta dragit i väg åt rakt motsatt håll. Och det oavsett vem som har suttit på ministerstolarna i Rosenbad.

Gör jämlikhet till regeringens mål

Därför vill LO att regeringen, när vi nu får en, ska ställa upp jämlikheten som ett politiskt mål. Att minska inkomstskillnaderna borde vara en lika övergripande målsättning som lägre arbetslöshet var på 1990-talet eller som inflationsbekämpning har varit ända sedan den ekonomiska krisen.

LO vill att Sverige om drygt tio år åter ska vara världens mest jämlika länder.

Det skulle kräva en politik som omfördelar välståndet, men också ett samhällsbygge som till exempel förändrar skolsystemet, arbetsmarknaden och bostadspolitiken.

Världens mest jämlika land. Det är faktiskt en politisk vision värd att sträva efter.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige behöver mer av jämlikhet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämlikhet

Ekonomisk politik

LO, Landsorganisationen