Mejla

Daniel Swedin

Polisen borde storma överklassens fester

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

– Det används droger på fem av fem fester, säger Filip.
– Det är lika lätt att få tag på narkotika som att få tag i smuggelsprit, säger Mikael.

SVT:s Stockholmsnyheter har varit i korridorerna på Danderyds gymnasium och träffat tonåringar som berättar om hur det är att festa som ung i den välbärgade stockholmsförorten. Ecstasy är vanligt nu. Kokain är poppis. Amfetamin är en höjdare. Men:
– Att röka på är ju lite ute nu känns det som, säger Agnes.

Fattiga åker fast

Redan 1980 slog förvisso Danderydsbon Magnus Uggla fast att brass var kass och att valium och speed var bra grejer, men de här nya vittnesmålen från överklassens barn är ändå avslöjande.

Den här ledarsidan har tidigare berättat om den rapport från Brottsförebyggandet rådet, Brå, som visar att det främst är ungdomar från rika stadsdelar, där vanorna är dyra och universitetsdiplomen många, som använder narkotika. Barn till lågutbildade som bor i fattigare stadsdelar knarkar inte alls lika mycket.

Ett exempel: I Danderyd uppger 20 procent av killarna att de använt narkotika den senaste månaden. I Skärholmen är samma siffra 5,3 procent.
Men - och här blir det intressant - i Skärholmen misstänks långt fler för narkotikabrott än i Danderyd. Här misstänks så få att Brå inte kan skriva ut statistiken av sekretesskäl.

En liten illustration av hur klassamhället ser ut.

Forskaren Martin Stafström har i en intervju med Kit förklarat att föräldrarnas attityd är en viktig förklaring till att unga i rika kommuner och stadsdelar drogar mest.

– Det är någonstans en i ordets riktigaste bemärkelse mer liberal inställning till uppfostran. Man tycker att ungdomarna är rationella individer som kan fatta egna beslut i större utsträckning än barn till lågutbildade. Lågutbildade tenderar att vara striktare.

Den attityden tycks ha smittat av sig på hela samhället.

Kläm åt kunderna

Olle Reichenberg, är moderat ordförande i Danderyds kommunstyrelse, och säger i en intervju med tidningen Mitt i att det myckna knarkandet beror på att Danderyd-ungdomar vill tjäna gränser, har så mycket pengar och föräldrar med tillåtande attityd.

– Det är inte så att vi kan storma in och rent handgripligen prata med ungdomar på olika sätt utan det bygger på att ungdomarna själva uppsöker arenor som föreningsliv eller fritidsgårdar.

Den fördragsamheten brukar vi inte ha med unga knarkare i Rinkeby, Karlslund eller Skäggetorp.

Narkotikabrott är ett upptäcktsbrott och svensk polis har prioriterat att störa ut narkotikahandeln i bostadsområden där lågavlönade, arbetslösa och lågutbildade bor. Gott så, men vi måste faktiskt klämma åt kundkretsen. Och den bor någon annanstans.

Det är på tiden att polisen börjar gå på hemmafest i Danderyd, Lidingö och Täby.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

De rikas lyxdrog föder gängkriget

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikabrott

Narkotika

Danderyd