Mejla

Ingvar Persson

Det är på allvar nu, Åsa Regnér

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall
Enligt Åsa Regnér har regeringen aldrig velat minska antalet stödtimmar för människor som har rätt att få hjälp.

Barn- och äldreminister Åsa Regnér känner sig missförstådd. Hennes och regeringens signaler när det gäller stödet till funktionshindrade (LSS) har misstolkats, skriver hon i Dagens Nyheter. Regeringen har, enligt Regnér, aldrig velat minska antalet stödtimmar för människor som har rätt att få hjälp. Nu tänker hon förtydliga den saken i nästa års regleringsbrev till Försäkringskassan.

Vad är det värt?

Det låter utmärkt. Nerdragningarna i LSS har blivit ett av den rödgröna regeringens största misslyckanden. Att beröva de mest behövande det mest grundläggande är helt enkelt inget en socialdemokrat kan vara stolt över.

Frågan är bara hur mycket Regnérs omsvängning är värd. I debattartikeln lovar hon en ny lagstiftning i den omstridda frågan om att kunna spara timmar, för att till exempel klara storhelger. Det är bra och skulle innebära en verklig förändring. Men när det gäller regleringsbrevet till Försäkringskassan är det mer osäkert vad ministerns besked faktiskt betyder. Den lagstiftning och de domslut som Försäkringskassan har haft som utgångspunkt för sina omstridda beslut ligger ju fast. Det gör regeringens fokus på kostnader också.

Utsatta har fått det svårare

Regnér har talat om att det har fuskats, om att assistansbolagen använt stora pengar till marknadsföring och – inte minst i gårdagens artikel – om att de gör vinster.

Möjligen ligger det något i oron över att en del pengar används till annat än de är avsedda för. Men ingenting tyder på att en hårdare kontroll innebär att kostnaderna skulle minska dramatiskt. I stället har resultatet blivit precis det Åsa Regnér försäkrar att hon inte vill, alltså att utsatta människor blir lämnade utan hjälp.

Det krävs mer än gårdagens debattartikel innan vi tror att regeringen tagit till sig av kritiken.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM