Mejla

Ingvar Persson

Vart tog solidariteten vägen, Stefan Löfven?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I september förra året talade Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm.

Foto: MARCUS ERICSSON

LEDARE

Lagom till Stefan Löfvens dag i Visby lanserar organisationen Rädda Barnen en kampanjfilm för ”orädda” politiker. Filmen bygger lägligt på Löfvens tal från Medborgarplatsen i september förra året, men här är det barn som läser statsministerns ord från förra hösten.

”Mitt Europa bygger inte murar” läser en ung pojke med mörkt hår och bruna ögon. ”Sverige ska fortsätta att vara ett land” läser en annan pojke, innan Löfven själv på bilderna från Medborgarplatsen fyller i ”som bär solidariteten”.

Enorma utmaningar

Det har gått drygt nio månader sedan den där dagen på Medborgarplatsen i Stockholm när Sveriges statsminister talade om solidariteten som vårt lands största stolthet. Det har gått ett år sedan han full av självförtroende talade om snabbspår in på arbetsmarknaden, kommunalt ansvar och samarbete med Tyskland på förra årets Almedalsvecka.

Det känns väldigt, väldigt länge sedan.

Sverige står inför enorma utmaningar när de människor som flytt hit ska integreras. Det är ansökningar som ska prövas, utbildningar som ska kompletteras och en arbetsmarknad som ska anpassas. Och det behövs bostäder, massor av bostäder.

Kommer förbli splittrade

Men det kan inte betyda att vi glömmer den stolthet över solidariteten som Löfven talade om i september. Det kan inte betyda att vi glömmer barnen.

De regler om tillfälliga uppehållstillstånd som riksdagen för bara två veckor sedan beslutade om betyder att familjer kommer att förbli splittrade. De betyder att barn kommer att skiljas från föräldrar, och att fler barn tvingas till livsfarliga smugglingsresor på sjöodugliga båtar och i lastbilar eller containrar.

Det fanns en tid när svenska politiker resonerade annorlunda, och det är inte så länge sedan. Precis det påminner oss Rädda Barnens film om.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya hårda asyllagen

Stefan Löfven

Flyktingpolitik

Ingvar Persson