ÅSIKT

Nu fungerar posten sämre än någonsin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Det råder postkaos i Sverige, rapporterade Aftonbladet om i dag. Men få politiker ser det som en viktig samhällsfråga.
LEDARE

Räkningar dyker inte upp, grannar får varandras post och brevbärare gråter på jobbet. I dag rapporterar Aftonbladet om kaoset med posten, och det visar sig att postutdelningen är den sämsta på decennier. Boende i Hofors kommun har anmält Postnord till Konsumentverket, eftersom posten ofta helt enkelt inte dyker upp.

Problem i hela landet

– Förr kunde man säga att man lägger ett brev på lådan så har du det i morgon. Så kan man inte säga längre, sa Marie-Louise Dangart (S), kommunalråd i Hofors, till Gefle Dagblad förra året.

Hon förklarade att kommunen får tillbaka post de har skickat och får brev som inte alls skulle till dem. Men det är inte bara ett problem på enstaka platser. Liknande berättelser finns från hyreshus i Högdalen och fritidsboenden i Munkedal. I Dalarna fastnade brev så att kallelser till sjukhus inte kom fram i tid.  Målet med Postnord var att brev skulle levereras effektivare och snabbare. Men i stället kommer posten fram allt långsammare, enligt Svenska Dagbladet.

Allt färre är nöjda

Nöjdheten bland kunder rasar, förra året fick Postnord in över 100 000 synpunkter, av dessa var bara 2000 beröm. Nästan 50 000 handlade däremot om försändelser som är försvunnit. I år tillsatte Post- och telestyrelsen en krisutredning. Detta eftersom bristerna blivit för stora, var tionde brev som skulle komma fram dagen efter att det lagts på lådan gjorde inte det. Utredningen kom fram till att posthanteringen är den sämsta sedan mätningarna började - och antagligen på flera årtioenden. Dessutom mår personalen allt sämre. Människor är sjukskrivna och allt mindre nöjda. När Gefle Dagblad träffade en brevbärare är allt hon hinner säga att människor gråter på jobbet.

– Alla förändringar gör ont, och det finns ett inbyggt motstånd, sa Postnords VD Håkan Ericsson till Svenska dagbladet.

Brev är en politisk fråga

Posten är inte bara ett vanligt företag som det går att välja bort vid missnöje. Det är ett grundfundament för samhället, tillsammans med järnväg och telefoni. Vi ser ministrar och andra politiker göra utspel om bredband och vägar. Alla till vänster om Kristdemokraterna ser behoven av satsningar på infrastruktur. Men breven? När post hamnar hos grannar eller människor missar sjukvårdsbesök på grund av att kallelsen aldrig kom fram skapar det ett missnöje och otrygghet. Försvunna brev måste bli en politisk fråga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Posten

Postnord