Mejla

Linnea Swedenmark

Låt asyllagen bli en kort parentes

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: JERKER IVARSSON
Statsminister Stefan Löfven bör se till att den nya asyllagen som träder i kraft idag blir en kort historia.

I dag lägger sig Sverige på EU:s miniminvå för asylsökandes rättigheter. Det görs med en lag som både skär i hjärtat och går emot all logik. En lag som dessutom är genomdriven av en socialdemokratiskt ledd regering.

– Det innebär att för barn som flyr krig har den enda lagliga, säkra vägen till Sverige tagits bort. Ett barn har alltså inte möjlighet att fly genom att en vuxen har flytt först, sa Ola Mattsson som chef för Rädda Barnens Sverigeprogram.

Detta innebär lagen

Trots alla högtidliga tal om att barn inte ska åka livsfarliga gummibåtar över havet försvinner nu möjligheten att ta hit dem på ett tryggt sätt. Den nya lagen kommer att splittra barnfamiljer. Personer som flyr från den fruktansvärda situationen i Syrien drabbas hårt. Nio av tio syrier som kommer hit förlorar rätten att återförenas med sin familj, skriver migrationsforskaren Lisa Pelling på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Uppehållstillstånd blir tidsbegränsade i stället för permanenta. Flera professioner som arbetar med integration har gång på gång påpekat att lagen är kontraproduktiv. 

Arbetsgivare får makten att avgöra vem som får stanna. Ett vitt jobb med inkomst som går att försörja sig på ger permanent uppehållstillstånd. Detta leder till en maktbalans där nyanlända riskerar att utnyttjas och arbetsrätten hotas. Alla remissinstanser sågade lagförslaget.

Svenska värderingar

Krig och katastrofer försvinner inte bara för att Sverige förändrar lagen. Aftonbladets ledarsida har tidigare skrivit att syftet med lagen främst är opinionstaktiska, att visa sig handlingskraftig och tuff. Det sker på bekostnad av de mest utsatta människorna.

För sin familj gör man allt. Därför är det viktigt att komma ihåg att denna lagändring inte är teori, något abstrakt lagtekniskt som förändrar läget på sikt. Lagen kommer att leda till att pappor och mammor inte får se sina barn på flera år.

I Almedalen talades det mycket om svenska värderingar. Men att splittra familjer, det lyfts sällan upp som ett exempel på en härligt svensk värdering. Barn skiljs från föräldrar. Och det är en socialdemokratiskt ledd regering som genomför det. 

I dag börjar den nya lagen att gälla. Det kommer att få fruktansvärda konsekvenser. Målet måste vara att den finns så kort tid som möjligt. Absolut inte mer än de tre år som är beslutat.

Låt detta bli en skamfylld och ovärdig parentes i svensk historia.

avLinnea Swedenmark

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM