Grinande dödskalle varslar om framtiden

I STORMENS ÖGA en satellitbild över Haiti visar orkanens dödsliknande monster. USA:s nästa president måste förstå att det krävs stora insatser för att avvärja än värre katastrofer. Så om Trump bild vald kommer både nationen och världen utsättas för fara – för Trump tror att klimatförändringarna är en bluff.

7 oktober 2016.

USA-valet.

Följ ämnen
Donald Trump

Den kallas för dödsorkanen. Med exakt en månad kvar till presidentvalet drar ovädret in över USA. På sin väg mot ­Florida har orkanen Matthew redan ­skördat minst 339 dödsoffer i den ­karibiska övärlden.

En satellitbild över Haiti visar orkanen ovanifrån och den ser ut som ett groteskt monster med grinande mun och elakt rött öga. Dödskallen varslar om fram­tiden. I takt med klimatförändringarna blir orkanerna allt starkare.

”Klimathotet är en bluff”

Matthew är den starkaste orkanen på tio år. Nu drabbar den invånarna i syd­östra USA. Över två miljoner människor har uppmanats att lämna sina hem och ­president Obama har särskilt vädjat till invånarna att ta sig bort från kusten.

– Om du får en evakueringsorder, kom ihåg att du alltid kan bygga nytt, du kan alltid reparera egendom, men du kan ­inte återställa ett liv om det försvinner.

För Barack Obama är klimathotet en realitet. Han anser att klimatförändringarna utgör ett av de största hoten mot USA och världen, men det är förstås ­något hans motståndare hånskrattar åt. Donald Trump menar att klimathotet är en bluff, men det återstår att höra vad han säger sedan flodvågorna nått Floridas östra kust.

Fakta talar emot honom.

Slår hela tiden nya rekord

Den senaste sommaren var den varm­aste någonsin. Varenda månad slås nya värmerekord som visar att klimatet förändras. Haven värms upp allt snabbare och det är varma hav som orsakar orkaner. Tropiska orkaner bildas bara över hav där vattentemperaturen är över 27 grader. När havsytan värms upp ökar avdunstningen som driver själva orkanen.

Innan Matthew nått kusten har de­n ­redan lamslagit delar av USA. Skolor och flygplatser är stängda. Bensinen börjar ta slut, mat har hamstrats, butikshyllor gapar tomma och det är svårt att få tag på vatten.

”En fara för nationen”

Det är inte konstigt att både Barack Obama och hans kinesiske kollega Xi Jinping skrev på Parisavtalet så snabbt. De styr båda över kustländer som påverkas av klimatförändringar som orkaner, översvämningar och extrem torka.

Tidningen Washington Posts ledar­redaktion anser att Donald Trump är ­farlig för nationen och för världen. Så är det. USA:s nästa president måste förstå att det nästan är för sent. Stormvågorna slår redan mot Floridas kust.

Hon måste förstå att det krävs stora ­insatser för att avvärja än värre katastrofer. Ja, jag skrev hon för det måste bli en kvinna. Allt annat vore ett hot mot vår överlevnad.