ÅSIKT

Männen behöver nog rycka upp sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Pernilla Wahlman / AFTONBLADET/2840

Tänk er en semester helt utan män.

Nej, det är inget flummigt 70-talskvinnoläger jag längtar efter. Jag vill bara hävda kvinnors rätt att vara lika lata som män.

Den amerikanska businesskvinnan Kristina Roth har förstått vad det hela handlar om. I sommar har hon öppnat en semesterö bara för kvinnor - SuperShe Island.

Den ligger gömd någonstans i den finska skärgården och är hur exklusiv som helst. De flesta av oss skulle givetvis inte ha råd att lägga över 40 000 kronor på en kvinnosemester, men man kan ju alltid drömma om stillsamma yogapass i en karg natur.

Kvinnors semestrar brukar ju annars vara något mer hektiska.

Kvinnorna får jobba

Det spelar ingen roll om de är kvar i stan, på en charter eller i någon sommarstuga. Det är kvinnorna som projektleder familjens ledighet, packar badväskor, plåstrar barn och plockar hallon. Visst brukar männen grilla när det är tillåtet, men det är kvinnorna som bär fram köttet, skrubbar potatisen och diskar faten. Kvinnorna skulle behöva en extra semestervecka på SuperShe, men i stället får de åka hem och fortsätta sina tunga arbeten i vården, skolan eller omsorgen.

Kvinnor hinner aldrig slappa och får inte samma återhämtning som män.

Medan mannens stressnivå sjunker redan innan han lämnat jobbet ökar kvinnans stress när hon kommer hem från jobbet och sedan fortsätter hon att stressa ända fram till sena kvällen. Hon stressar till och med på semestern och sedan undrar man varför det är just kvinnor som blir sjuka.

I Stockholms läns landsting är det genomsnittliga antalet sjukdagar dubbelt så högt för kvinnor som för män. Kvinnor måste lära sig att slappa, tycker den danska överläkaren i arbetsmedicin Ane Marie Thulstrup. Hon menar att de höga kortisolhalterna frestar på kvinnors kroppar, de riskerar hjärtproblem och fetma. De sover dåligt vilket också leder till sänkt immunförsvar och mindre ork.

Borde ligga i hängmattan

I dag kan man ju få motion på recept och Ane Marie Thulstrup menar att de stressade kvinnorna även borde få "soffa" på recept.

När de kommer hem från jobbet borde de slänga sig på soffan. I sommar borde de ligga i hängmattan medan mannen skrubbar potatis. Ane Marie Thulstrup menar att kvinnorna borde sänka sina ambitioner, men varför är det alltid kvinnorna som ska reglera obalanser? Kan inte männen också steppa upp och ta sitt ansvar?
Det finns ju en värld utanför grillen.

Kvinnor som jobbar i välfärden måste ha mer tid för återhämtning. De behöver både kortare arbetstid och längre semester. Inte för att de ska passa upp på familjen. Det är kvinnorna som ska lata sig och det är männen som behöver rycka upp sig.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM

Semester

Grillning