ÅSIKT

Ta chansen till förnyelse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Annika Billström fick flest kryss av väljarna och har ett stort stöd bland partimedlemmarna, ändå ställde hon sin plats till förfogande efter valförlusten.
LEDARE

Socialdemokraterna i Stockholm gjorde sitt sämsta val någonsin: 24,4 procent av rösterna i huvudstaden. Det är nästan åtta procentenheter lägre än valet 2002.

Valnederlaget är dock inte entydigt. Röstandet är hårt segregerat, precis som staden själv. Socialdemokraterna får 66 procent i nordöstra Tensta, det bästa resultatet i hela Stockholm. En nedgång från 2002 års 75 procent, men ett starkt stöd för en socialdemokratisk politik. Moderaterna får i samma valkrets knappt 8 procent. Valdeltagandet ligger på strax över 50 procent.

Distinkt klassröstande

I valkretsen Höglandet, ett villaområde i Bromma, får socialdemokraterna sitt sämsta resultat: 3,77 procent. Moderaterna får 68 procent, och nästan 90 procent av Höglandetborna röstade.

Man behöver inte ta till de två extrema valkretsarna för att se hur distinkt klassröstandet är i Stockholm. Mönstret är tydligt genom hela staden.

Socialdemokraterna i Stockholm glömde medelklassen. De glömde väljarna som vid förra valet tröttnat på borgerligt vanstyre och gav Annika Billström chansen att ställa allt till rätta. Efter fyra år och en känsla av att staden står och stampar togs chansen ifrån Billström, trots att hon har uträttat mycket.

Kanske är kvaliteten i välfärden viktigare för medelklassen än sänkta avgifter. Socialdemokraterna i Stockholm lovade i våras avgiftsfri förskola OCH mindre barngrupper. De lovade billigare kollektivtrafik OCH utbyggd kollektivtrafik OCH väginvesteringar.

För de väljare som inte har märkt någon större skillnad i sin vardag av hämta-lämna, pendeln är sen, fast i trafiken, saknades tydliga prioriteringar från s-håll.

Många av Europas storstäder går vänsterut i politiken. Varför går Stockholm högerut? Miljöpartiet gör sitt bästa val i Stockholm. Varför upplevs inte socialdemokraterna som ett modernt grönt alternativ? Socialdemokraterna får flest röster i Stockholms fattiga förorter. Varför tappar de ändå många av dessa väljare jämfört med förra valet?

Valanalysen måste handla om vad som gick snett och hur socialdemokraterna kan komma igen 2010. Det räcker inte att bekvämt konstatera att majoriteten växlar vid varje val i huvudstaden.

Byta borgarråd

Det räcker inte heller med att byta borgarråd. Annika Billström fick flest kryss av väljarna och har ett stort stöd bland partimedlemmar. Hon valde ändå att ställa sin plats till förfogande, det hedrar henne. Frågan är när Bosse Ringholm och övriga ledningen för arbetarekommunen gör detsamma. De är allra i högsta grad ansvariga för det dåliga valresultatet.

En ny ledning kan ta tiden i opposition till att bygga upp partiet och arbeta för ett öppnare klimat i en organisation som alltför länge varit bakbunden av konflikter.

NB

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik