ÅSIKT

Med svarttaxi till framtiden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas trafikpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz var alldeles salig ­inför de möjligheter framtiden lovar att föra med sig när hon i går morse framträdde i radions P1-Morgon.

– Vi är precis i början av en stor teknisk revolution!

– Vi kan inte säga nej till den här tekniska utvecklingen!

Det handlar om Uberpop, en digital tjänst som går ut på att privatpersoner mot betalning kör ­andra privatpersoner i sina bilar. Taxameter används inte, förarna har inte rätt trafiktillstånd eller rätt försäkringar.

Är under utredning

Rosencrantz tycker att det är en fantastisk sak, en samåkningstjänst för framtiden. Och framtiden, den kan man inte säga nej till.

Så låt oss titta lite på Moderaternas trafik­politiska framtid.

Både polisen och Ekobrottsmyndig­heten utreder Uberpop för att bedriva olaga taxitrafik. Skatteverket utreder tjänsten för att se om det förekommer obeskattade inkomster i verksamheten. Enligt stickprover som Ekot gjort så ­betalar 30 procent av Uberpop-förarna ingen skatt alls.

Dumpar priserna

Svenska taxiförbundet betraktar Uberpop som svarttaxiverksamhet. Transportstyrelsen delar uppfattningen och myndighetens utredare Bo Göingberg har sagt att Uberpop sannolikt skulle ­förbjudas i Sverige om tjänsten prövades i domstol.

Både arbetsgivare och taxiförare ­varnar för att Uberpop dumpar villkor och löner i branschen och snedvrider konkurrensen.

Om vi anser att lagar och regler faktiskt ska gälla måste vi kanske säga nej till viss teknisk utveckling.

Att Moderaternas trafikpolitiska talesperson stjärnögt lägger armarna om ­förmoderna affärsmodeller med prat om utveckling borde vara lite besvärande.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM

Uber

Ledare