Mejla

Ingvar Persson

Stängda gränser hejdar tillväxten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Ygeman gick i går ut och varnade för att gränskontroller kan skada handel och tillväxt.
Foto: LASSE ALLARD
Anders Ygeman gick i går ut och varnade för att gränskontroller kan skada handel och tillväxt.

EU-ledare som Jean Claude Juncker har varnat för de ekonomiska konsekvenserna av de allt fler gränskontrollerna i Europa. Lokala svenska politiker, inte minst från Skåne, har larmat om effekterna av id-kontroller på lokaltågen mellan ­Malmö och Köpenhamn. Vanliga ­människor har gång på gång försökt förklara hur vardagen slits sönder av de stängda gränserna.

Naturligtvis betyder det mindre tillväxt, färre jobb och en osäkerhet som ­kväver utvecklingen. Inte sedan Öresundsbron ­byggdes har det varit ­färre som väljer att flytta över sundet.

Går ut och ”varnar”

Den insikten har uppenbarligen till sist också nått regeringen, eller åtminstone inrikesminister Anders Ygeman. I alla fall gick han i går ut och ”varnade” för att gränskontrollerna i Europa ­kommer att minska handeln och ­skada tillväxten.

Ministern tänker sig en snar resa till den danska huvudstaden för att, som han säger, hitta praktiska lösningar på de problem som gränskontrollerna skapar. Det är faktiskt ett helt annat tonläge än det regeringen använt tidigare.

Kanske ett finger till kollegorna

Ygeman nämner inte id-kontrollerna på Kastrups station särskilt. Det borde han kanske göra. Förmodligen är det de europeiska gränskontroller som just nu är mest skadliga för ekonomin.

Det är inte alldeles lätt att veta vem det är inrikesministern vill varna. Inte männi­skorna i Skåne i alla fall, de vet som sagt redan. Inte näringslivet heller, och knappast den breda allmänheten. Alla läs­kunniga har kunnat följa problemen ­sedan före jul.

Kanske är Ygemans varning ämnad för kollegorna i regeringen. Ett ord i rättan tid i så fall, även om det kanske hade ­varit enklare att ta upp saken över en lunch.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.