ÅSIKT

Operation rädda Göran Hägglund

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klockan halv sju på måndagskvällen kom TT-flashen om att Kristdemokraterna ändrat sig.
I två dagar har familjeminister Maria Larsson sagt nej till att ersätta de som vanvårdats i svenska fosterhem. I lördags menade hon att ett ersättningssystem ändå aldrig kunde bli rättvist och rättssäkert och att det därför var bättre att fosterhemsbarnen inte fick något alls.
De fick nöja sig med en minnesstund. En ceremoni som en ursäkt från svenska staten. Vem vet, kanske till och med Fredrik Reinfeldt kunde ha dykt upp.

Därmed gick Maria Larsson på tvärs mot sin egen utredning som förordade att de tusentals barn som omhändertogs av samhället under perioden 1920-1980 skulle få ett erkännande. Utredaren Kerstin Wigzell föreslog också att de barn som utsatts för övergrepp skulle få en ekonomisk ersättning på 250 000 kronor vardera.
När utredningen presenterades på en presskonferens i februari var Maria Larsson närvarande och många uppfattade nog att allt var klart och att ersättningarna skulle betalas ut.
Chocken blev därför total när Maria Larsson i lördags gick emot sin egen utredning. Det skulle inte bli några ersättningar till fosterhemsbarnen.
Hon hade väl fått nej av Anders Borg som var rädd för prejudikat. Moderaterna styr och Kristdemokraterna lyder. Likadant var det härom veckan när Kristdemokraternas ledare socialminister Göran Hägglund blev blåst på skattesänkningar för pensionärerna.
Om upprördheten inom Kristdemokraterna var stor då, var det väl inget mot vad den blev nu. Den som sviker både pensionärer och fosterhemsbarn har snart inga väljare kvar.
I dagens opinionsmätning låg Kristdemokraterna fortfarande under riksdagsspärren. Partiledaren ifrågasätts till och med av den innersta partikretsen.
Det är förklaringen till varför Maria Larsson ändrade sig på måndagskvällen.
– Om oppositionen kan presentera ett förslag som är rättssäkert är jag beredd att lyssna, sa hon under bilan.
Det handlade inte om fosterhemsbarnen. Det var operation rädda Göran Hägglund som just hade börjat.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM