Mejla

Katrine Marçal

Europa förgiftas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser”

politiskt attentat  Terrorattacken i Oslo förra fredagen var ett i högsta grad politiskt terrordåd. Mördarens syfte var bland annat att orsaka maximal skada på den norska socialdemokratin.
politiskt attentat Terrorattacken i Oslo förra fredagen var ett i högsta grad politiskt terrordåd. Mördarens syfte var bland annat att orsaka maximal skada på den norska socialdemokratin.

I debatten höjs röster om att det fasansfulla attentatet mot Norge inte ska diskuteras i politiska termer. De som lyfter ­in politik, de ägnar sig åt att ”plocka politiska poäng”.

Nåväl.

Låt oss gå igenom fakta: Mördaren ­deklarerar att hans syfte var att åsamka den norska socialdemokratin maximal skada. Hans mål var att utplåna en framtida generation socialdemokrater. Barn som ville förändra världen. I hans ögon: landsförrädare.

Före dådet har han skickat ut ett manifest på 1 500 sidor till tusentals meningsfränder i det internationella islamo­fobiska bakgrundsbruset. Han har lagt ut en sammanfattning av sitt budskap på Youtube. Han har försett världens journalister med pr-bilder.

Om detta inte får diskuteras som ett ­politiskt terrordåd – finns det då över ­huvud taget något som kan diskuteras som ett politiskt terrordåd?

Jag bara undrar. För jag förstår inte vad ni säger.

När en kontinent upplever sig vara på ­historisk tillbakagång. Levnadsvillkoren sjunker. Mörkret faller. Framtiden hotar. Jobben försvinner. Baby it’s cold outside. Då brukar det även uppstå kulter, konspirationsteorier och masshysteri.  Tankar som i andra tider hade hållit sig inom den vanliga kretsen heltidsgalningar och ­konspirationsteoretiker kan plötsligt få dragningskraft på stora grupper.

Europa borde om någon veta vidden av sitt eget vansinne.

Många av oss som är aktiva social­demokrater känner igen orden. ”Landsförrädare”, ”pk-samhälle”, ”propaganda”, ”kulturberikare”. Vi har också fått de där mejlen – precis som många andra. Islam är ett existentiellt hot mot väst, berättar de. Muslimerna bedriver genom sitt ständiga barnafödande en demografisk krigföring och så snart de är tillräckligt många kommer de att militariseras. ­Förstår vi inte det?

Den muslimska världskonspirationen har kontrakterat utvalda politiker, journalister och forskare. Vi talar om jämlikhet och mångkulturalism och brännmärker alla andra som rasister eller ”politiskt inkorrekta”. Med vår socialdemokrati och multikulturalism river vi sönder den traditionella europeiska kulturen. ­Baktanken är att den ska ersättas med ­islam. Men det berättar vi inte. Kanske förstår vi inte. Förrädare är vi i vilket fall.

I den här typen av miljöer benämns Jens Stoltenberg som ”Quisling”. Efter Vidkun Quisling som övertog regeringsmakten efter nazisternas invasion 1940.  Stoltenberg och Arbeiderpartiet har sålt ut Norge till muslimerna. I dessa fantasier är de landsförrädare. Och i Anders Breiviks hjärna skulle landsförrädare dö.

EU:s befolkning kommer att minska från 2015. Mindre, fattigare och argare. Hur ska 52 miljoner färre kunna försörja en åldrande kontinent? De amerikanska affärsmagasinen har länge oroat sig över de ekonomiska konsekvenserna av den europeiska främlingsfientligheten. USA har aldrig förstått vår besatthet av blod och jord. Den amerikanska rasismen är en annan.

USA är grundat av människor som flydde­ religiöst förtryck i Europa. De ser just nu Europa förbjuda burkor. Och just det kan de inte förstå . Även om islamofobin ­sprider sig även hos dem.

I nyckelscenen i Bob ­Fosses film ”Cabaret”, sitter den unge brittiske författaren ­Brian med den rike tyske playboyen Maximilian von Heune på ett ölhak på tyska landsbygden. Detta är före Hitlers maktövertagande. Maximilian som kommer ur den ­tyska borgligheten ­oroar sig inte särskilt för nazisterna: galenpannor, konspirationsteoretiker och busar. Inget som inte går att kontrollera. Längre bort reser sig en pojke och börjar sjunga en av nazistpartiets sånger. Orkestern backar upp. Snart stämmer fler och fler in. ­Brian och Maximilian går mot sin väntande bil.

”Och ni tror fortfarande att ni kan ­kontrollera dem?” frågar Brian.

Ola Larsmo nämner i en lysande text på DN Kultur den tyske lingvisten Victor Klemperer. Klemperer var övertygad om att språket formade den som använde det. Främlingsfientliga ord leder till främlingsfientliga tankar. Klemperer skrev dagbok om den språkkamp som utspelade sig i trettiotalets Europa. I miljoner ­repetitioner, mekaniskt och omedvetet svaldes hatet tills det inte fanns något ­annat.

”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs hela obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå”, skrev han.

Ett folks själ uttrycks genom dess språk, menade Klemperer. Vi har alla ett ansvar.

Frankrike har börjat utvisa alla icke-franska romer. Italienska regeringen har skickat beväpnade karabinjärer mot ­afrikanska invandrare. Schweiz har ­förbjudit minareter. I Europaparlamentet samarbetar David Camerons parti, Winston Churchills gamla brittiska ­konservativa, med en lettisk rörelse som hyllar Waffen SS.

Churchill lär vrida sig i graven.

I Belgien har flamländska separatister vunnit valet.  I Tyskland har en av ­ledarna för riksbanken publicerat en bok om att tyska folket borde skaffa sig mer ­lebensraum: muslimerna föder för många barn och utarmar landets gener. I Holland blev PVV tredje största parti – de vill förbjuda Koranen. I Ungern patrullerar svartklädd paramilitär. Över hela kontinenten växer besattheten vid allt främmande. Norge gör sig berett att begrava 77 stycken terror­offer.

Och ni tror fortfarande att ni kan kontrollera dem?

Av: 

Katrine Marçal

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Katrine Marçal