ÅSIKT

Prat utan handling gör mig förbannad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det är tidig morgon onsdagen den 14 september 2005. Det är en ovanligt varm höst. I riksdagen råder som vanligt febril aktivitet. Journalister, politiker och gäster passerar genom snurrdörrarna på Riksgatan 1. I plenisalen förbereds för en känslosam session. Debatten ska handla om asylpolitiken och flyktingamnestin.

Debatten börjar och orden är starka. Talen passionerade. Uttryck som ”lilla familj” och ”splittras”, ”kollektivt lidande” och ”för barnens skull” ekar genom salen. De som uttrycker dem är folkpartister, centerpartister och kristdemokrater. Till sin hjälp har de vänsterpartister och miljöpartister.

Socialdemokraterna och moderaterna har bildat en ohelig allians och röstar ner ”nollställningsbeslutet”, det vill säga amnesti till alla asylsökande som väntar på besked.

Mitt minne av de borgerliga riksdagsledamöterna som vädjar om amnesti är starkt. Folkpartiets Mauricio Rojas stod i talarstolen och sa att ”det är vårt problem”. (Flyktingarna alltså.)

Han pratade om att socialdemokraterna och moderaterna ”är beredda att förlänga tusentals människors omänskliga livsvillkor i syfte att sända signaler till potentiella asylsökande om att inte söka sig hit”.

Det som gör mig förbannad är att det är precis de signalerna som de borgerliga kommunerna i Stockholms län sänder i dag. Välkomna till vårt land, bara ni inte bosätter er i vår fina, rika, vita kommun.

Ta till exempel Täby, som har fått en förfrågan från Integrationsverket om att ta emot 200 personer. De har inte ens svarat.

För två år sedan tog de socialdemokratiskt styrda kommunerna i länet emot 1 154 flyktingar och anhöriga till dessa. De borgerliga kommunerna tog emot 176 personer. Snacka om skillnad.

Kristdemokraten Sven Brus sa den där septembermorgonen att ”det handlar om vilket liv vi ska erbjuda alla dessa människor som redan finns här”. Just det. Det handlar om rika kommuner som kan och har rätt förutsättningar att erbjuda nyanlända en bra start i Sverige, men som inte vill. Som till exempel Vaxholm, som tog emot en (1) flykting år 2004.

”Detta handlar om människor som skulle kunna tillföra så mycket i Sverige och som skulle kunna vara till stor nytta för oss om vi tog till vara den resurs som dessa människor är”, sa centerpartisten Birgitta Carlsson. Synd bara att rika Danderyd inte inser det. De tog också emot en (1) flykting det året.

Min gamla hemkommun Södertälje har länge axlat ansvaret och fortsätter att göra det. Samtidigt kan den borgerligt styrda grannkommunen Nykvarn ge nyanlända kalla handen. De tog inte emot en enda flykting eller anhörig år 2004. Borgerligt styrda Sollentuna tog emot 40, trots att Integrationsverket bedömde att de kunde ta emot 201. Huddinge och Botkyrka, båda s-kommuner, tog emot 67 respektive 84.

Så mycket för den borgerliga amnestin. Det går bra att snacka i riksdagen, men inte ta sitt ansvar genom praktisk handling i den hårda verkligheten. Det gör mig förbannad.

Nisha Besara