Mejla

Daniel Swedin

Pratet om klanröster är rå rasism

Det här handlar om att undergräva valresultatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Valresultatet får högern att prata om klanröster
Valresultatet får högern att prata om klanröster

LEDARE

I Sveriges fattigaste områden, på platser där många är arbetslösa och där få har en universitetsexamen, röstar väldigt många människor på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Detta faktum har fått delar av svensk höger att bli alldeles till sig. Svenska Dagbladets Ivar Arpi noterar att några av de platser där Socialdemokraterna är särskilt starka av polisen klassats som ”särskilt utsatta områden”. Men, i en vitisighet hämtad från extremhögern, vill han nu kalla det ”särskilt socialdemokratiska områden”. Här kommer man aldrig rösta borgerligt, fruktar Arpi, eftersom folk gillar sina bidrag för mycket.

Enligt Jenny Sonesson, en gång politisk tjänsteman under folkpartiministern Birgitta Ohlsson och nu ledarskribent i konservativa Göteborgs-Posten, rör det sig om "klanröstning". Den borgerliga Rebecca Weidmo Uvell menar att det inte ska se ut "så här" i en demokrati.

Ja, det finns problem med valresultatet som det ser ut i våra socialt utsatta bostadsområden.

För en demokrat är de uppenbara. I valdistriktet Törnrosen-Örtagården i Malmö deltog bara 47 procent av de valberättigade i riksdagsvalet. Samma valdeltagande noteras i norra Ronna. På Rymdtorget i Göteborg röstade bara 55 procent. På Nidarosgatan i Kista röstade bara 52 procent. Och så vidare.

Mot detta kan man lägga välmående platser som Södra Djursholm, Svalnäs, Ljunghusen västra och Diplomatstaden. Hör röstade över hälften av befolkningen på Moderaterna. Och här gick nästan 9 av 10 och röstade i söndags.

Skillnaderna säger något väsentligt om klass och demokrati i ett land som sakta drivs isär.

Det som ändå håller uppe valdeltagandet i fattiga delar av landet är ett levande föreningsliv och civilsamhället.

I en serie inlägg på Twitter skriver läraren Marcus Larsson om sina erfarenheter av att försöka vinna röster för ett icke-socialistiskt parti i en miljonprogramstadsdel. Svårt, eftersom de enda politiker som bodde i miljonprogramorådet var socialdemokrater. Dessutom var den populära boxningsklubbens engagerade ledare också socialdemokrater. Socialdemokrater var också de som engagerat sig i ortens omtyckta hyresgästförening.

”Det är förstås spännande att fantisera om kopplingar till klaner och IS och Saudi och vad det nu kan vara. Jag tror mer att det handlar om att sossarna finns representerade i förorterna och att deras politik är lockande för den som bor i förorten och inte har det så väl förspänt”, skriver Larsson.

Men sådana argument kommer inte bita på dem som nu bestämt sig för att det är något skumt med hur folk röstar i fattiga områden i och kring våra städer.
Pratet om klanröster följer samma logik som när Donald Trump vägrade acceptera att Hillary Clinton hade vunnit fler väljare än han: miljoner illegala invandrare har röstat.

Det här handlar om att ifrågasätta valresultatets legitimitet genom att sprida en föreställning om att mängder av väljare - med svart hår, brunt skinn, en del kvinnor kanske har slöja – är mutade med bidrag eller styrda av klaner.

Det är en motbjudande kombination av klassförakt och rasism som demokratiska högerpersoner borde hålla sig för anständiga för.


Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Alliansens utspel - en politisk satir

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Politik

Moderaterna

Jenny Sonesson

Socialdemokraterna

Arbetsmarknad

Populism