ÅSIKT

Anna Kinberg Batra kan inte styra sitt parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall
När moderata kommuner utanför Stockholm bryter mot lagen har partiledningen inga invändningar. Så lätt brukar moderater inte se på lagbrott.

Att det skulle bli moderata kommuner runt Stockholm som utmanar lagen om att ta emot flyktingar överraskade nog ingen. Kommuner som Täby, Ekerö och Nacka har knappast någon tradition när det gäller att ta ansvar.

Att ledningen för moderaterna accepterar myteriet trots att det riskerar den kanske viktigaste politiska uppgörelsen de senaste åren är däremot anmärkningsvärt.

Svårt för Täby

Det är klart att det är svårt för Täby, Ekerö och Nacka att ta emot flyktingar som ska påbörja sitt liv i Sverige. Det fattas bostäder och fler nyanlända ställer krav på språkundervisning och skolor och så vidare.

Men inget av det där är unikt för rika kommuner runt Stockholm. Bostäder saknas också i kommuner som har försökt föra en bostadspolitik, och när det gäller språkundervisning och välfärd kan många kommunalpolitiker berätta en hel del för Täby, Ekerö och Nacka.

Patric Åberg, moderat kommunalråd i Östra Göinge, försökte nyligen. Han beskrev för Ekot hur hans kommun sliter för att klara sitt uppdrag, och hur lite stöd han känner från partiledningen i Stockholm.

Bryter mot lagen

När moderatkommunerna runt Stockholm demonstrativt gjort klart att de tänker bryta mot lagen har Anna Kinberg Batra inte haft något att invända. Och det trots att kommunerna också drar undan grunden för migrationsöverenskommelsen.

När Ylva Johansson till sist hotade med böter och sanktioner avfärdade Elisabeth Svantesson hela tanken. Så lätt brukar moderater inte se på lagbrott.

– Det måste vara slut på det här daltandet med de kommuner som råkar ligga runt omkring Stockholm, sa Patric Åberg i förra veckan.

Mycket lite tyder på att hans partiledning tänker lyssna. I värsta fall lyckas Kinberg Batra dessutom dra med sig Liberalerna och Centerpartiet i haveriet.

Stanna på förläggningar

Kommunledningarna i Täby, Nacka och Ekerö tycker att människor ska stanna på förläggningarna, trots hopplöshet för flyktingarna och ännu större utmaningar för kommuner som Östra Göinge. Och tydligen tycker moderatledningen att de har rätt, även om moderatkommunernas uppförande bryter mot migrationsöverenskommelsen från förra året och kommer att skapa fler problem i Malmö och Södertälje.

Det är ett besked till moderata väljare och politiker i kommuner som sliter för att få mottagande och förläggningar att fungera. Det är också ett besked till oss andra. För den nya moderatledningen gäller uppgörelser bara precis så länge de inte kolliderar med klassintresset.

Det är som när Moderaterna svek decemberöverenskommelsen. Anna Kinberg Batra åker i baksätet och låter andra styra.

Kan ett sådant parti, och en sådan partiledare, göra anspråk på att leda en regering?

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM