Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

SD:s arbetarväljare får nöja sig med lång näsa

Tidöavtalet verkar inte fungera utan whisky

Många SD-väljare känner sig besvikna på partiet efter Jimmie Åkessons Tidöavtal med regeringen. Bilden är ett montage.

Tidöavtalet började så trevligt. En helg i slottsmiljö. Viltkött och goda viner. Öppen bar och whisky under kristallkronorna fram till morgontimmarna. Men redan nu har det börjat gunga i högerns regeringsalternativ.

För femte månaden i rad sjunker Sverigedemokraterna i Aftonbladets väljarbarometer Demoskop, från 20,5 procent i valet till 18,6 procent i dag.

Samma tendens är tydlig i Poll of polls, som lägger ihop samtliga opinionsundersökningar.

Väljarna är inte nöjda med resultatet av Jimmie Åkessons samarbete med M-KD-L-regeringen.

Det är nog ingen vild gissning att det har med svikna vallöften att göra. Priserna på drivmedel, elstödet och den inställda amorteringspausen är kännbara besvikelser för många högerväljare.

Offrade regeringsmakten

En annan faktor kan vara att SD har valt att gå samma väg som förebilden Dansk Folkeparti. Danskarna släppte i början av 2000-talet fram en högerregering och fick igenom en striktare invandringspolitik. Men priset blev högt.

Idag är Dansk Folkeparti en spillra av sitt forna jag.

Kanske går Sverigedemokraterna mot samma öde?

Som största parti i Tidölaget sitter Jimmie Åkesson trots allt på ett trumfkort. Väljer SD att lämna avtalet faller Ulf Kristerssons regering.

Oense om mycket

På senare tid har konflikterna hopat sig. Och då inte bara kring Nato-processen, koranbränningar och Erdogan.

Det har stormat i regeringsunderlaget kring klimatpolitiken, karensdagen och polischef Anders Thornbergs framtid.

Och igår kom uppgifter om att förhandlingarna om arbetskraftsinvandringen har strandat.

Enligt Dagens Industri är Sverigedemokraterna och Liberalerna oense i frågan om vissa yrkesgrupper ska undantas från de nya, högre lönekraven.

Åkessons tålamod avgör

Till råga på allt har den skenande inflationen och en begynnande lågkonjunktur gjort att svenskarnas missnöje med regeringen tilltar.

De enda som har fått någon sorts ekonomisk kompensation är höginkomsttagarna som tjänar över 50 000 kronor i månaden. De har fått en skattesänkning som innebär mer än tusen kronor mer i månaden för de som tjänar allra mest.

SD:s arbetarväljare fick nöja sig med långnäsa.

Frustrationen märks än så länge bara i olika väljarmätningar. Men SD är vana vid att ständigt växa. Det sjunkande stödet är en ny situation för partiet.

Den krassa sanningen är att Ulf Kristerssons lilla minoritetsregering bara sitter säkert så länge Jimmie Åkessons tålamod räcker.