Jonna Sima

Vadå, stoppade gubben fingret i hennes snippa?

Att svara på min dotters frågor var inte lätt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi lär våra döttrar ”stopp min kropp”, men hur ska vi förklara vårt rättsväsende?
Vi lär våra döttrar ”stopp min kropp”, men hur ska vi förklara vårt rättsväsende?

Som vanligt hade vi på radion under frukosten i morse. Min lilla dotter lyfte under nyhetssändningen plötsligt förvånat blicken från paddan. Frågorna var många. Varför har en ”gubbe” stoppat in ett finger i en flickas snippa?

Fallet, som Aftonbladet var först med att skriva om, har väckt stor uppmärksamhet i helgen.

En 50-årig man som dömts i tingsrätten för att ha våldtagit en tioårig flicka har friats av hovrätten. Orsaken är att det rådde oklarheter hur begreppet ”snippa” skulle tolkas.

Stopp min kropp

För ett barn finns det inga som helst oklarheter kring vad ordet betyder. Inte för oss föräldrar eller de flesta vuxna heller.

Som kvinna i 40-årsåldern har jag tyckt det är fantastiskt att vi äntligen fått ett vedertaget uttryck för det kvinnliga könsorganet.

Snippan är ett sammanfattande begrepp av vulva, slida, inre och yttre blygdläppar. Den ska ingen röra utan tillåtelse lär vi våra döttrar. Stopp min kropp!

Det var också det ord som den tioåriga flickan använde i förhöret med polisen 2021 efter händelserna. För övergreppen ska ha hänt vid två gånger vid samma tillfälle.

Åklagaren lade fram flickans vittnesmål på följande vis:

”XX har genom att föra sin hand innanför målsägandens shorts och trosor, hålla handen på målsägandens snippa och ha ett finger inne i snippan, utfört en sexuell handling med NN som var tio år”.

Flickan berättade efteråt vad som hänt för sin mamma och hennes sambo.

Dömdes i tingsrätten

Tingsrätten bedömde berättelsen som trovärdig och dömde mannen, mot hans nekande, till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn.

Mannen överklagade och domen har nu alltså tagits upp i en högre distans, där han friats för våldtäkt.

En majoritet av hovrättsdomarna anser inte att det är ställt bortom rimligt tvivel att flickan menat att fingret var inne i hennes könsorgan, utan ”bara” i de yttre delarna.

Fyra av de fem domarna var män. Enligt Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell är deras medelålder 66,2 år. Den femte domaren var av motsatt åsikt och ville fastställa det treåriga fängelsestraffet. Hon är 30 år gammal.

Kön och ålder är helt uppenbart en parameter i det här fallet.

Både när det gäller den tioåriga flickans upplevelser och vittnesmål och de olika domarnas sätt att tolka åtalet.

Ångest och ilska

Den utsatta flickans familj skriver i ett mejl till Expressen att de är skakade och kämpar med känslor av “lamslaget, ångest och ilska” efter domen.

Vi är många som känner samma sak.

I helgen har det startats upprop på sociala medier under hashtagsen #jagvetvadensnippaär och #snippaorättvisan.

Det ställs krav på att domen ska tas upp i Högsta domstolen, men också på att det införs en nationell utbildning i barnpsykologi och offerpsykologi för rättsväsendet.

Något måste göras för att Sverige ska kännas mer rättssäkert för flickor och oss kvinnor. Endast 10-20 procent av alla sexualbrott anmäls idag. Av de fall som leder till åtal är det drygt en av tio som blir fällda.

Metoo-revolutionen var ett uppvaknande i den här typen av frågor men fortfarande är det tydligt att mycket mer måste förändras.

Jag försöker förklara för min dotter vad som har hänt. Men det går inte och det gör ont.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.