Mer än ett bröst som Timberlake blottade

Janet Jackson slår tillbaka 20 år efter ”skandalen”

Janet Jacksons och Justin Timberlakes uppträdande på Super Bowl 2004 skrev historia.

I fredags kväll var det premiär för Janet Jacksons nya turné ”Get together tour” i Hollywood, Florida.

Den 57-åriga sångerskan firar 50 år som artist. Det säger en hel del om hennes uppväxt i den berömda Jackson-familjen.

De fem brödernas grupp, The Jackson 5, fick oräkneliga soulhits under sin tid på skivbolaget Motown. Men det var familjens två yngsta barn som nådde legendarstatus.

Det är givetvis Michael Jackson, ”kungen av pop” som tragiskt dog av alldeles för mycket mediciner 2009.

Och så är det lillasystern, Janet Jackson.

”Nipplegate” på Super Bowl

Hennes karriär stod i zenit 2004 när hon uppträdde i pausen till den amerikanska fotbollens stora finalmatch – Super Bowl.

Hundratals miljoner tittade på evenemanget och absolut inget fick gå fel. I stället blev Janet Jacksons uppträdande ihop med popartisten Justin Timberlake det mest omtalade pausnumret i Super Bowls historia.

En av artisterna fick se sin karriär blomstra efter händelsen, den andra blev svartlistad.

På SVT Play går det att se den New York Times-producerade dokumentären ”Blottad: Skandalen som fällde Janet Jackson”. I den kallar den gravt konservative ordföranden för Föräldraorganisationen, PTC, Super Bowl-framträdandet drastiskt för ”popkulturens 11 september”.

Vad som hände var att Janet Jackson och Justin Timberlake sjöng en duett som avslutades med att Timberlake ryckte loss den del i Jacksons kostym som täckte hennes bröst. Bröstet blottades – naket, med ett sorts solsmycke i metall runt bröstvårtan.

Incidenten kom att kallas för ”nipplegate” på engelska.

Kvinnohat och rasism

Det konservativa USA flög i taket. Ansvariga för evenemanget och tv-produktionen krävde att huvuden skulle rulla.

Sedan dess har det diskuterats om det var meningen att bröstet skulle visas eller inte. De båda artisterna har hävdat att det var en ”wardrobe malfunction”, att den röda spets-bh som skulle täckt bröstet åkte med av misstag.

Men trots att det var Justin Timerlake som var den som ryckte loss plagget och Janet Jackson var den som blev blottad lades allt ansvar för händelsen på henne.

Bara dagar efteråt fick Timberlake ta emot flera priser på den amerikanska musikgalan Grammy. Janet Jackson var inte ens inbjuden.

Kvinnohatet i medierna visste inga gränser. Hon kallades för ”desperat 37-åring” som bara var ute efter uppmärksamhet. Hennes bröst beskrevs som en ”medelålders tutte”. Kvinnohatet förenades med unken rasism.

Stereotyper om den ”översexuella svarta kvinnan” vädrades utan skam.

Mer än ett decennium senare hände Metoo.

Tiden kom ikapp Timberlake

Kraften i den rörelsen fick hela världen att skälva. Plötsligt trädde kvinnor fram ur alla samhällslager och vittnade om manliga övergrepp och trakasserier. Mönstret blev tydligt.

Feminister hade i årtionden talat om den manliga överordningen och patriarkala strukturer. Nu blev begreppen konkreta, de fick kött och blod.

Janet Jackson kom så småningom att få upprättelse. 2021 skrev Justin Timberlake på sin Instagram att han var djupt ångerfull för sitt agerande.

Tiden hade till sist hunnit ikapp honom.

Krattat vägen för många

Vad Janet Jackson skulle varit för artist i dag om hennes karriär hade fortsatt i samma spikraka riktning som 2004 får vi aldrig veta.

Janet Jackson valdes in i Rock Hall of Fame 2019.

Men artister som Ariana Grande, Nicki Minaj, Cardi B, Beyonce och många fler har tackat Jackson för att hon krattat vägen för deras konstnärskap.

Metoo är den sorts revolution som förändrar mer än det som kommer efter, även historien måste läsas med en annan, klarare blick. En del kvinnor får förmånen att vara med när det händer.

Janet Jackson står ikväll åter på scen, med en slutsåld vårturné framför sig. Vi lever fortfarande i en mansvärld, men ”minstingen” i Jackson-familjen visar att det går att slå tillbaka.

Skulden och skammen ligger nu där den hör hemma.