Våra barn kommer att se på staten som ond

Ulf Kristersson lär människor att makten inte är att lita på

Ulf Kristersson vill vara den ”vuxne i rummet” och poserar gärna i Sagerska palatset som mysfarbror. Men människorättsorganisationen Civil Rights Defenders varnar nu för att en betydligt mörkare syn på auktoritet håller på att få genomslag.

I veckan kom människorättsorganisationen Civil Rights Defenders granskning av första året med Tidöavtalet. Det är förkrossande läsning.

Civil Rights Defenders grundades 1982 under namnet ”Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter” och var en av de viktigaste människorättsorganisationerna under det kalla kriget.

Vi är vana vid Sverige som ett föregångsland. Vi predikar mänskliga rättigheter, demokrati och rättstat för andra, inte tvärtom.

Men under Civil Rights Defenders kalla juridiska blick blir det uppenbart att något håller på att gå sönder i Sverige. Något viktigt, något som kan ta väldigt lång tid att reparera.

Rapporten har namnet ”Det är helheten som oroar” och beskriver hur de mänskliga rättigheterna på allt fler områden begränsas i Sverige. Förslagen på inskränkningar i vår frihet snabbutreds av regeringen. Experter och kritiker ska helt enkelt inte hinna protestera.

Riksdagen kan i princip beskrivas som ett transportkompani där inget av de fyra partierna i regeringsunderlaget är intresserade av någon debatt. Allt ska rusas igenom.

Rättssäkerhet har nog aldrig varit så ute som nu.

När Civil Rights Defenders för ett drygt år sedan varnade för riktningen svarade Björn Söder (SD) genom att hota med indragna statsbidrag. Tig och lyd var beskedet, annars...

– Det är uppenbart att SD inte är grundade i en demokratisk tradition, kommenterade Civil Rights Defenders chefsjurist John Stauffer till DN.

Vi får väl se om regeringen gör verklighet av hotet efter veckans rapport. Människorättsorganisationen varken tiger eller lyder.

Ulf Kristerssons regering driver en process som i internationell debatt brukar kallas ”autokratisering”. Alltså att med små steg röra sig bort från liberal demokrati till mer av autokrati, envälde.

Mot en auktoritär stat.

”Autokratisering följer ett mönster där demokratin urholkas inom ramen för demokratiska processer. Det börjar ofta med att en redan utsatt grupp pekas ut av politiska ledare som syndabockar för samhällets alla problem och därmed ett hot som samhället måste skyddas ifrån. I nästa steg ökar trycket på de som vågar ifrågasätta utpekandet – såsom civilsamhällesorganisationer, journalister, opinionsbildare och opposition.” skriver Civil Rights Defenders i rapporten.

Den syndabock som pekas ut just nu är Sveriges muslimer, i fall någon nu missat det finstilta.

Genom att piska upp hat och hot tystas kritiker, eller hånas och fulas ut ur debatten. Detta är systematiskt och drivs ofta av grupper med kopplingar till de styrande partierna. I Sverige ska uppenbarligen SD:s nätsoldater göra jobbet men även mer officiella initiativ som Timbros nu nedlagda trollfabrik ”Näringslivets mediaservice”.

Enligt en opinionsundersökning gjord av Novus som Civil Rights Defenders presenterade i oktober är 65 procent av svenskarna oroliga för att vi rör oss i odemokratisk riktning, en ökning från 40 procent 2022.

Det går fort nu.

Problemet är att Ulf Kristersson varje dag lär oss att makten inte längre går att lita på. Reform efter reform presenteras i ett moln av lögner, dessutom lögner lätta att genomskåda.

Alla förstår exempelvis att regeringen vill slå sönder Socialdemokraternas företag Kombilotteriet för att sabotera arbetarrörelsens organisation och möjlighet att driva valrörelse, inte för att hjälpa spelberoende.

Eller att halveringen av mandatperioden för universitetens styrelser inte handlar om någon diffus ”säkerhet” utan om att SD vill få in en fot i den högre utbildningen.

Förslaget om att ta bort skyddsombudens koppling till facket bygger inte på en vilja att fler ska bli skyddsombud. Regeringen påstår faktiskt det. Trots att exakt alla förstår att man vill begränsa fackets roll. Och så där håller det på.

När man läser ”Det är helheten som oroar” slås man av hur oerhört många förslag det faktiskt handlar om som hotar – eller kommer att hota – mänskliga rättigheter.

”Tidöavtalets kriminalpolitiska förslag innebär att gränsen mellan dömd och icke-dömd börjar suddas ut, exempelvis genom visitationszoner och preventiv avlyssning.” skriver Civil Rights Defenders.

Här försvinner en av de mest grundläggande byggstenarna i en rättstat: att staten inte godtyckligt kan sätta in tvångsmedel mot dig.

”Tidöavtalet vill också involvera större delar av samhället i att tillämpa dess migrationspolitik, bland annat genom förslaget om informationsplikt/ angiverilagstiftningen” skriver man i rapporten.

Just angiverilagen är något helt unikt. Läkare ska ange sina patienter för polisen och lärare sina elever. Vad tror ni det gör med tilliten till myndigheter, till staten?

Jag vet vad jag tror. Unga som växer upp nu kommer att få lära sig att staten är ond, en motståndare. Tänk bara när det första fallet kommer av en lärare som faktiskt har angett ett barn som sedan utvisas till, säg, Somalia eller Afghanistan.

Det lär komma ut. Om en elev tas av polisen och utvisas kommer nog alla att misstänka barnets lärare som angivare, oavsett vad som är sant eller inte. Den läraren kommer knappast att kunna jobba kvar och det utvisade barnets klasskamrater lär aldrig glömma.

Civil Rights Defenders varning för en mer auktoritär stat måste tas på allvar. Det vi vet från andra länder är att det kan gå oerhört fort. Att titta åt andra hållet när muslimer nu blir måltavla och våra rättigheter monteras är att bli medskyldig.

Ingen kan säga att den inte såg vad som är på väg. Den som tiger samtycker.