ÅSIKT

Köp ingenting av den här mannen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYR?N
Skanskas vd Johan Karlström tycker att Nya Karolinska är ett lyckat projekt.
LEDARE

Det här är bilden av ren girighet. Johan Karlström är vd på Skanska som just skinnar Stockholm på skattepengar. Det är Skanska som bygger Nya Karolinska - världens dyraste sjukhus - tillsammans med det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree.
Bygget har kantats av skandaler. Skanska lade enda anbudet och slutnotan ligger just nu på över 60 miljarder skattekronor. Pengar har slussats via skatteparadis, det skulle bli ett sjukhus i världsklass men nu konstaterar narkos- och intensivvårdsläkaren Jarl Ehrenberg att sjukhuset inte ens håller normal standard.
– För mig känns det som ett fuskbygge, säger han till Svenska Dagbladet.

Girigheten tar över

Men Skanska fortsätter att tjäna pengar. Tillsammans med Innisfree äger man Swedish hospital partners som ska stå för driften ända fram till 2040. Det har de fått betalt för, men sedan kommer nödvändiga tilläggsbeställningar och då stiger priset. En ny dörr - 1,2 miljoner, bäddning av 27 sängar - 586 772 kronor om året.

Girigheten tar över och det är de sjuka i Stockholm som får betala i form av sämre vård och minskad vårdpersonal.

Ett lyckat projekt

Både oppositionen och den styrande borgerligheten vill se över upphandlingen och vi får se hur många miljoner det kan kosta att lösa upp alla bindande avtal. Det kallas för en OPS-lösning när offentligheten och privata företag samarbetar. När Finansdepartementet nu funderar på att bygga OPS-vägar och OPS-järnvägar blir man orolig.
När Alliansen och Sverigedemokraterna vill ha obegränsade vinster i välfärden blir man ännu oroligare. Skanskas girighet har mer eller mindre lamslagit sjukvården i huvudstaden, men Johan Karlström är nöjd.
– Nya Karolinska är ur vår synvinkel ett lyckat projekt, konstaterar han nöjt i tidningen Byggindustrin.

Nästa år lämnar han vd-posten, drygt 60 år gammal och en kvarts miljard rikare. En del vinner på välfärden.