ÅSIKT

Krisen i Spanien hotar hela Europa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Johannes Cleris/TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Den spanska regeringen tänker upplösa det katalanska självstyret. Storbritanniens Theresa May kan faktiskt bli det första offret.

Det var meningen att dagens toppmöte i Bryssel skulle handla om Brexit. Förhandlingarna har kört fast, positionerna är låsta och just nu är det osäkert hur diplomaterna från Storbritannien och de övriga EU-länderna alls ska kunna ta sig vidare.

Stökig historia

Det brittiska utträdet, en av de största händelserna i modern europeisk historia, riskerar att bli en riktigt stökig historia. För May personligen ser det ut att bli vägen rakt ut ur politiken när hennes kaotiska parti bara enats om en efterträdare.

Säkert hoppades hon att EU:s ledare i dag på något sätt skulle hitta en nyckel för att gå vidare.

Efter det ödesmättade beskedet från Madrid är det sannolikt ingen i Bryssel som funderade särskilt mycket på Storbritannien eller Theresa Mays framtid.

Allt fokus riktas mot den iberiska halvön.

Det är dimensionerna på den kris som Spanien genomgår just nu.

Brutit mot lagen

Det kan sägas att den katalanska regeringen under regionpresidenten Puigdemont brutit mot lagen genom självständighetsomröstningen den första oktober. Det kan också sägas att kraven på självständighet för en av Spaniens rikaste provinser är själviska, och att löftena om ett blomstrande självständigt Katalonien är orealistiska.

Men det spelar faktiskt ingen roll. Att skicka polistrupper för att beslagta valurnor och misshandla väljare, att fängsla självständighetsledare och att dra in ett självstyre som varit en viktig del av Spaniens uppgörelse med diktaturen kan bara stärka stödet för separatismen. Och leda till ännu mera våld.

Den spanska regeringen talar om nyval i Katalonien. Men vad tänker Mariano Rajoy och hans ministrar göra om katalanerna åter röstar för anhängare av ett självständigt Katalonien? Och vad händer med Spanien om våldet bara gör längtan efter att bryta sig loss ännu starkare?

Just nu är det den frågan Europas och EU:s ledare tvingas fundera på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katalonien

Spanien