Mejla

Ingvar Persson

Skrämmande tyst från Kristersson

Cirkusen i Staffanstorp visar SD:s inflytande

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYR≈N

I onsdags beslutade kommunstyrelsens majoritet i Staffanstorp som väntat att personer som varit anslutna till terrororganisationen IS inte ska få kommunens stöd om de skulle dyka upp. I början av april ska kommunfullmäktige fastställa beslutet.

Egentligen är varken Staffanstorps politiska ledning under moderaten Christian Sonesson eller beslutet i sig värd att offra trycksvärta på. Det är nämligen dumt på så många sätt.

Att bannlysa "IS-terrorister" ligger lika långt från den kommunala beslutskompetensen som att förbjuda vargar eller förklara kommunen som en kärnvapenfri zon.

Vill inte till Staffanstorp

Så vitt vi vet finns det inte några jihadister som ställt kosan till just Staffanstorp. Skulle de ändå dyka upp på den skånska landsbygden skulle kommunens tjänstemän tvingas bryta mot ett helt batteri lagar för att tillämpa kommunledningens policy.

Det kommer inte att hända, och det vet naturligtvis Sonesson och hans kumpaner. De sysslar med symbolpolitik av det allra fånigaste slag.
Vi borde som sagt inte ens skriva om cirkusen om det inte varit för en sak, tystnaden från den moderata partiledningen i Stockholm.

Kristersson protesterade

Inför valet deklarerade flera moderata kommunpolitiker, bland andra Christian Sonesson, att de gärna samarbetade med Sverigedemokraterna. Då förklarade Ulf Kristersson att han inte ville att moderat kommunalpolitik skulle byggas på "nycker och uppfattningar".

Nu, när dessa nycker och uppfattningar förvandlat den kommunala politiken i Staffanstorp till en tribun för ogenerad populism, tycks varken partiledare Kristersson eller partisekreterare Strömmer vara intresserade av att sätta stopp.

Den moderata partiledningens passivitet inför stollerierna i Skåne är ett oroande tecken på hur långt partiet har gått i sin anpassning till högerpopulismen.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM