Jonna Sima

Greta kan välta jätten Facebook

Dags för massprotester

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg anklagar Facebooks för att tillåta lögner och hot.
Greta Thunberg anklagar Facebooks för att tillåta lögner och hot.

Världens just nu mäktigaste svensk läxar orädd upp världens ledare och har stött sig med såväl Donald Trump som Vladimir Putin. Nu har klimataktivisten Greta Thunberg också vänt sig mot ett av världens största företag: Facebook.

I torsdags skrev hon ett inlägg på just Facebook där hon anklagar företagets vd Mark Zuckerberg för att tillåta att hon utsätts för dödshot och lögner.
"De ständiga lögner och konspirationsteorier som sprids om mig och otaliga andra leder naturligtvis till hat, dödshot och i slutändan våld. Detta kan lätt stoppas om Facebook vill", skriver Greta och konstaterar att bristen på ansvar är mycket störande.

Facebooks stora förtroendekriser

Facebook har över två miljarder användare och sitter på ofattbara data om var och en av oss som använder det sociala mediet. Informationen säljs vidare till företag, och sedan tillbaka till oss i form av annonser. Men de senaste åren har förtroendet för Facebook tagit stor skada av flera kriser, som att deras data har använts för att påverka olika länders val. Kritiken har också handlat om att Facebooks algoritmer, som styr våra informationsflöden, triggas av ämnen som gör oss känslomässigt engagerade – och polariserade.

Vill lansera valutan Libra

Från flera håll i Nordamerika och Europa har krav höjts på reglering och ökad kontroll. Senast i veckan hölls en utfrågning av Mark Zuckerberg i den amerikanska kongressen om Facebooks planer på att lansera en egen kryptovaluta, Libra.

Där fick han också frågor om Facebooks tillförlitlighet, spridning av hatbudskap och politisk propaganda av bland andra den klimatengagerade socialisten Alexandria Ocasio-Cortez. På en direkt fråga om hon skulle kunna köpa en lögnaktig Facebook-annons där republikaner påstås stötta hennes förslag om en Green New Deal kunde Zuckerberg inte svara ett rakt ja eller nej.
Facebook kommer helt enkelt inte att bli mer transparenta och ansvarstagande förrän de blir tvingade till det.

Facebook nästa måltavla för folkilskan

Greta Thunberg tror på aktivismen och att om tillräckligt många reser sig upp tillsammans kan inte makten sitta stillatigande. Över hela världen har vi under året sett människor fylla gatorna för att protestera mot klimatförändringar och korruption och för självständighet, jämlikhet och demokrati. Den folkliga ilskan pyr. Facebooks hot mot demokratin kan mycket väl göra internetjätten till nästa stora måltavla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.