Mejla

Jenny Wennberg

Sjöstedt har rätt om SD:s rasism

Säger det som behöver sägas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson representerar ett rasistiskt parti, men reaktionerna blev starka när Jonas Sjöstedt poängterade detta i söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT.
Jimmie Åkesson representerar ett rasistiskt parti, men reaktionerna blev starka när Jonas Sjöstedt poängterade detta i söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT.

LEDARE

Jonas Sjöstedt har naturligtvis rätt. Sverigedemokraterna är ett parti med ”rasismen som affärsidé”.

Det får man dock som bekant inte säga längre, inte ens när Jimmie Åkesson står i studion och kan försvara sig.

Partiledardebatten i SVTs Agenda var inget undantag. När Jonas Sjöstedt påpekade det alla vet, att priset för att göra sig beroende av Sverigedemokraterna är att släppa fram delar av deras politik, protesterade Ebba Busch Thor.

Men det spelar ingen roll hur arg Ebba Busch Thor blir eller hur mycket Ulf Kristersson ogillar ”såna där etiketter”, som han sa efter debatten till Expressen. Det gör inte Jonas Sjöstedts sanningar mindre sanna.

Sillamackor

Grunden för Sverigedemokraternas politik är ett konstruerat svenskt ”vi” som inte bygger på särskilt mycket mer än sillamackor och att släkten bott i Sverige i generationer. Detta ”vi” hotas av alla som kommer till Sverige. Och det är förmodligen bara Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson som skulle definiera den här typen av tankegods som något annat än rasism.

Det gör Jonas Sjöstedt till ett problem för Moderaterna och Kristdemokraterna. För ju fler gånger Jonas Sjöstedt säger ”rasism”, desto svårare blir det för Kristdemokraterna och Moderaterna att räkna in SD i ett framtida regeringsunderlag.

Politisk wunderbaum

Ulf Kristerssons ord om att lägga av med ”såna där etiketter” betyder att Kristersson vill osynliggöra Sverigedemokraternas ideologiska kärna. Man skulle kunna kalla det hela för en sorts politisk wunderbaum för att maskera det som stinker. Men vad Ulf Kristersson vill göra är farligt; för vad ska vi kalla rasister om vi inte får kalla dem rasister?

Det är också därför det är ett demokratiansvar att minnas vad Sverigedemokraterna är för parti, och upprepa det.

Precis som Jonas Sjöstedt gjorde i söndagens debatt. Och förhoppningsvis kommer fortsätta göra.

Av: 

Jenny Wennberg

Publisert:

LÄS VIDARE

KD, SD och M är den nya alliansen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Sverigedemokraterna

Ebba Busch

Ulf Kristersson

Moderaterna

Jimmie Åkesson

Kristdemokraterna