Mejla

Fanny Nilsson

Veganterror stoppar inte klimatkrisen

Miljöargumenten övertygar allt fler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: KRISTER HANSSON

LEDARE

Det ser ut som en ny våg av militant veganism blossat upp. Har man följt mediedebatten det senaste året låter det nästan som om vi är tillbaka till 90-talets brinnande Scan-bilar. Vårens kosläpp blev på flera håll inställda på grund av hot. Explicita vidrigheter om våldtäkt och mord riktas mot bönder och deras familjer.

De enskilda hoten är allvarliga och på riktigt. Men hur omfattande är det?
Tidigare i år släppte Lantmännens riksförbund (LRF) en kartläggning av hur brottsdrabbade deras medlemmar är. Resultaten hos de 431 som svarat visar att fyra av tio bönder har blivit utsatta för hot och brott det senaste året.

Fyra av tio. Det är ju otroligt mycket. DN:s Lisa Magnusson har sedan dess skrivit upprört om rapporten och de galna veganerna flera gånger på ledarplats. Men finns det ens tillräckligt många militanta veganer för att åstadkomma så mycket skit?

Vanliga brott mot företagare

Nja. Om man bara öppnar rapporten ser man tydligt att bilden inte stämmer. Majoriteten av lagöverträdelserna i undersökningen är bluffakturor, bedrägliga telefonförsäljare och stöld av diesel. Helt vanliga brott mot företagare alltså.

Det har inte heller varit någon statistiskt säker ökning sedan 2012. Två procent i enkäten har blivit utsatta för hot eller skadegörelse av djurrättsaktivister.

Det är såklart två procent för mycket. Ingen ska hotas eller trakasseras i sitt yrke. Men i den extremt upphettade striden mellan veganer och bönder måste man också förstå den större bilden.

Veganerna håller på att vinna. Men inte tack vare hot och våld.

Miljöargumenten övertygar allt fler

Klimat- och miljöargumenten övertygar bara fler, vardagsvegetarianismen växer. Förra året minskade vår köttkonsumtion för första gången på decennier och det verkar som att vi nått peak kött. Veganen Greta Thunberg berättar indignerat det alla egentligen vet: vi kan inte fortsätta trycka i oss kött och mjölk så här. Jorden pallar inte.

Till och med Arlas vd Peder Tuborgh har efter lanseringen av en märklig produkt gjord på hälften komjölk hälften havre uttryckt att man måste "förbereda sig på skiftet". Komjölkdrickandet minskade förra året i Sverige med sju procent. Havremjölksjätten Oatly från Landskrona öppnade nyligen en fabrik i USA för att möta efterfrågan.

Köttlobbyn är så desperat att man på EU-nivå till och med försöker förbjuda vegetariska alternativ att kallas korv och burgare.

Veganerna som hotar och saboterar är idioter. Inte bara för att de sprider skräck och hat. Men också för att de sabbar för alla normala vegosar som bara vill ha en hållbar värld. Med linsburgare och sojakorv.

Såklart ska vi säkra nationell matproduktion i dessa oroliga tider, men köttätandet måste minska. Våra bönder behövs. Fast bönor mättar många fler – till en bråkdel av klimatkostnaden.

Av: 

Fanny Nilsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Klimatpolitiken driver folk till högerpopulismen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimathotet

Djur & natur

Brott