Mejla

Daniel Swedin

Busch Thor tål inga frågor om aborterna

Kristdemokraterna vill stoppa aborterna bakvägen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor vill inte prata om aborter
Ebba Busch Thor vill inte prata om aborter

LEDARE

Ovärdigt. Infantilt.

Så löd Ebba Busch Thors omdöme på de frågor hon fick under gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Här hade hon hållit ett mycket högstämt anförande om vårdköer och så hade Stefan Löfven, Jonas Sjöstedt och Annie Lööf mage att fråga om partiets syn på så kallad samvetsfrihet.

Förkämparna för samvetsfrihet brukar argumentera för att en människas övertygelser bör trumfa både hennes arbetsbeskrivning och patientens rättigheter.

Abortmotstånd light

I praktiken handlar det om att stå upp för att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra aborter, av religiösa skäl. Ett sorts abortmotstånd light som Kristdemokraterna givetvis ställer sig bakom.

Inspirationen är hämtad från europeiska länder där olika sorters samvetsklausuler i vården är inskrivna i lagen. Det har fått effekt. I Italien där abort varit lagligt i över 40 år är det ändå oerhört svårt att få en abort eftersom 7 av 10 gynekologer vägrar att utföra aborter med hänvisning till sin ”samvetsfrihet”.

För Busch Thor, som gärna säger sig kämpa för en trygg vård, är det förstås lite tråkigt att behöva svara på frågor om sådant där. För KD:s syn på samvetsfrihet berättar något väsentligt om partiet: Alla kvinnor ska inte kunna vända sig med förtroende till vården. I vissa fall ska enskilda personers religiösa uppfattningar faktiskt avgöra vilken vård som ges.

Ingen har tvingat en barnmorska eller en läkare att bli just barnmorska eller läkare, och oavsett vad Ebba Busch Thor tycker kan vi inte ha ett sjukvårdssystem där personal av privatmoraliska skäl nekar ­patienter vård. Ska vårdpersonal som är emot blodtransfusioner kunna neka sådant vid akuta operationer? Ska de kunna vägra ett lesbiskt par assisterad befruktning?

Vägrar sätta in spiral

Starka krafter i Sverige och i Europa arbetar just nu hårt för att begränsa rätten till abort. I svenska rättsalar har det under de gångna åren förts en ideologiskt motiverad kamp där antiabortorganisationers jurister kämpat mot landsting så att människor som inte respekterar aborträtten ska få jobba på barnmorskemottagningar.

Men det slutar inte där. Den KD-nära organisationen Människovärde – som tidigare hette Ja till livet – har redan signalerat att nästa steg är att kämpa för att barnmorskor ska kunna vägra sätta in kopparspiral på kvinnor. Syftet är det samma: att försvåra tillgången till preventivmedel, inskränka aborträtten och skuld- och skambelägga kvinnor man anser levt ett ogudaktigt leverne.

Det är både ovärdigt och infantilt.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Utan tro på politiken är demokratin dömd

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Graviditet

Abort

Barnmorska

Ja till livet

Annie Lööf

Stefan Löfven