Jonna Sima

Svenska värderingar sitter inte i vårt DNA

Därför bär Jimmie Åkesson en Zlatan-tröja

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vad är svenskhet, egentligen?
Vad är svenskhet, egentligen?

Det finns en dominerande berättelse om svenskhet. Den handlar om en bild av ett ursprungligt och helt land. Ett solidariskt land, med ärliga och arbetsamma medborgare som hugger i och delar med sig. Folkhemmet, om man så vill. Begreppet har sitt ursprung på högerkanten och användes flitigt i början av förra sekelskiftet av den svenske ­nationalisten Rudolf Kjellén. Socialdemokratin anklagades vid den här tiden för att vara ryssvänlig och statsminister Per Albin Hansson såg faran i att partiet ansågs opatriotiskt.

Så kom det sig att socialdemokratin tog begreppet folkhem från den nationalistiska högern och fyllde det med nytt innehåll. Per Albin Hansson menade att klassamhällets Sverige skulle ersättas av det jämlika folkhemmet, och vägen dit gick genom välfärdsreformer.

Kan skapa ett monster

På senare tid har pendeln slagit tillbaka ännu en gång. Nu är det i stället Sverigedemokraterna som talar om folkhemmet. I deras romantiserande berättelse skapades detta goda samhälle av våra förfäder, som i dag blir svikna av några andra som inte bryr sig om historien, heter det.

Om vi köper berättelsen att "världens bästa land" blev till för att folkhemstanken var en nedärvd, unikt svensk egenskap, så kommer vi aldrig att kunna bygga det igen.
I själva verket består ett samhälle av värderingar och värderingar är inget som är, utan något som byggs, gemensamt. Svenska värderingar sitter inte i vårt DNA och ärvs från generation till generation. Ett solidariskt samhälle skapar solidariska medborgare, men människan är formbar. Ett nyliberalt eller rasistiskt samhälle kan i stället skapa monster.

SD:s syn på Zlatan

Så vad är svenskhet, egentligen? SD:s Jimmie Åkesson ville i en SVT-intervju från 2012 inte svara på frågan om Zlatan Ibrahimovic var att betrakta som svensk eller inte. Även partiets chefsideolog Mattias Karlsson har varit inne på samma spår och sagt att han inte uppfattar Zlatans kroppsspråk som "direkt svenskt".
Sedan SD-topparnas uttalanden gjordes har Zlatans karriär sagt sitt, han har blivit staty utanför nationalarenan och haft flera samarbeten med företag som Volvo där han knutit an till "svenska värden".

Men många överraskades nog ändå av SD:s storvulna reklamfilm inför EU-valet för några veckor sedan, där Jimmie Åkesson traskade runt på någon solig plats i Europa med en Barcelonafärgad Zlatan-tröja.

"Då hände också något med vår bild av svenskhet"

Eva Ossiansson, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Göteborg, intervjuades i Aftonbladet om reklamfilmen.
Hon pekar på en tidigare reklamfilm där Zlatan pratsjöng ”jag vill leva jag vill dö i Sverige” som fick ett väldigt stort genomslag. "Då hände också något med vår bild av svenskhet", säger Ossiansson, och förklarar att Zlatan i dag står för envishet, hårt arbete och framgång.
SD:s tröjval var ingen slump, utan ett sätt att knyta an till Zlatans värden och egenskaper. Ett raffinerat försök att tvätta bort en stämpel av att man skulle vara ett främlingsfientligt parti.

Svenskhet förändras över tid

Exemplet visar tydligt hur svenskhet är något som förändras över tid. Kanske handlar svenskhet främst om bussar som går i tid, barnomsorg, snöröjning, sophämtning och att få 326 kronor tillbaka i skatteåterbäring. Det handlar om sociala trygghetssystem, en fungerande byråkrati och en generell välfärd. Det innebär att Sverige är något som vi bygger och som därför också kan gå sönder.

Svenskhet är alltså insikten att det är ett gott samhälle som skapar goda medborgare – och tvärtom i en positiv spiral.

I dag den sjätte juni firar vi Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag. Många kan nog känna sig lite vilsna, ska man vifta med en gulblå flagga? Äta något speciellt? Sjunga nationalsången? För de allra flesta räcker det att fira med en ledig dag och förhoppningsvis fint väder. Sverige är vi och vi är Sverige. Det behöver inte vara märkvärdigare än så.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.