Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Motsägelsefullt från Aida Hadžialić

S-strategens räddningsplan väcker frågor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I en intervju med Dagens Nyheter presenterade Aida Hadžialić, till vardags regionråd i Stockholm, flera strategier för Socialdemokraternas framtid.
I en intervju med Dagens Nyheter presenterade Aida Hadžialić, till vardags regionråd i Stockholm, flera strategier för Socialdemokraternas framtid.

Stark välfärd, stram migration och ökad gemenskap – det är S-strategen och regionrådet Aida Hadžialićs recept för Socialdemokratins framtid. Inspiration ska hämtas från systerpartiet i Danmark.

Tankarna, som lades fram i DN i veckan, slog ned som en bomb i S-kretsar – och ja, det finns mycket att diskutera.
Hadžialićs strategi för S spänner över en rad politikområden, men ofta är det svårt att se hur bygget hänger ihop. Kanske är det ett utslag av ett spretigt intervjuformat. Kanske är det ett tecken på att Hadžialićs plan helt enkelt inte är färdig.

Ökad högerpolitik

Till exempel vill hon värna mittensamarbetet i svensk politik. Det är svårt att tolka det som annat än att S ska hålla fast vid Januariavtalet. Hur det går ihop med stärkt välfärd är svårt att se. De danska sossarnas recept för att vinna tillbaka arbetarklassväljarna och regeringsmakten kan inte bara förklaras med migrationsfrågan – långt ifrån. Partiets verkligt stora omsvägning var att bli vänster i den ekonomiska politiken. I kontrast är resultatet av det svenska mittensamarbetet ökad högerpolitik.

Mette Fredriksens parti satte bland annat ökade pensioner och lönedumpning i centrum för sin valkampanj. Dessutom vill man göra sig av med marknadslogiken i välfärden. Allt det hade varit extremt välkommen politik även i Sverige, men att Centerpartiet eller Liberalerna skulle gå med på nödvändiga reformer här är otänkbart. De vill att samhället går i motsatt riktning gällande arbetsvillkor, löner och privatiseringar av välfärden.

I både migrations- och klimatpolitik vill Hadžialić se så kallad ”folklig förankring”, men samma förankring tycks inte vara viktig på andra områden. Globalisering och urbanisering, till exempel, verkar inte omfattas.
Frågan är varför. Båda områdena har nämligen starkt bidragit till samhällsklyftorna. Rika har blivit rikare och välfärden har försvunnit från landsbygden och samtidigt privatiserats och söndereffektiviserats i storstäderna. Roten till att människor känner sig svikna av S går att hitta i dessa frågor.

Trygghet i klimatförändring

Och vad betyder folklig förankring när det handlar om klimatpolitiken? Hadžialić ger inga svar. För att ta danska S som föredöme ställde de sig i regeringsförhandlingarna bakom ett rejält klimatpaket. Kommande årtionde ska Danmarks utsläpp av växthusgaser minska med 70 procent. I Stockholm vill Hadžialić bygga ut Arlanda.

En socialdemokrati utan lösningar och ledartröja inför vår tids absolut största ödesfråga har omöjligen en framtid. Just det politiska ledarskapet inför omdaningar och reformer som varit nödvändiga för ett starkare, bättre och tryggare samhälle har historiskt varit S paradgren.
Kostnaderna för de akuta omställningar samhället behöver gå igenom för klimatets skull ska självklart fördelas jämlikt. De som har minst ska inte betala mest i möjligheter eller livskvalitet, men det är ofrånkomligt att omställningarna på många områden kommer behöva bli ett stålbad för att få effekt. Självklart kommer folk protestera, vare sig de påverkas mycket eller lite. Förändringar gör alltid ont.

När ”folklig förankring” får styra i migrationspolitiken verkar det betyda en stramare sådan. Folklig förankring i klimatfrågan får inte betyda mindre och bekvämare klimatpolitik. Det har vi helt enkelt inte tid för. FN har gett världen 10 år. Sedan är det för sent.
Socialdemokraterna borde på klimatområdet plocka fram en av sina robustaste paroller: Trygghet i förändring. Ja, vi behöver ställa om. Men för individer och familjer kommer samhället och välfärden finnas där som stöd och garant för sysselsättning och livskvalitet.

Med Kristersson kommer SD

Avslutningsvis säger Hadžialić att hon inte vill närma sig Sverigedemokraterna i migrationspolitiken. I stället ska samarbete ske med Moderaterna. Frågan är hur man undviker att ha SD i baksätet när Ulf Kristersson öppnat famnen för Jimmie Åkesson.

Dagens politiska klimat är mer komplicerat än någonsin och utmaningarna är omfattande.
Tyvärr ger Hadžialićs DN-intervju fler motsägelser än svar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.