Mejla

Ingvar Persson

Trump har planer men inte för fred

Han vill att spänningen i Mellanöstern stiger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En sak vet vi om den försenade fredsplan för Mellanöstern som Donald Trump i dag tänker lansera tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Det två korruptionsanklagade ledarnas plan kommer inte att leda till fred. Antagligen är det inte ens meningen.

Antagligen tänker Trump erbjuda palestinierna ett kapitulationsavtal. Tanken tycks vara att de ska avsäga sig anspråken på nationell suveränitet och i gengälld få ekonomiskt stöd, betalt av USA:s allierade Saudiarabien.

Grönt ljus för annektering

Enligt läckorna innebär planen dessutom ett grönt ljus för israelisk annektering av nya palestinska områden, helt i strid med internationell rätt.

Trump själv brukar beskriva det som "århundradets affär". Så resonerar en man med bakgrund i New Yorks fastighetsbransch.

Palestiniernas ledare är inte övertygade. De har redan sett administrationen i Vita Huset genomföra en demonstrativ flytt av den amerikanska ambassaden till Jerusalem. Nu väntar de sig att Trump, Netanyahu och den israeliska oppositionsledaren Benny Gatnz som också lockats till Washington definitivt ska försöka begrava idén om en tvåstatslösning.

Bristande engagemang

Tanken om två parallella stater har utgjort grunden för alla försök att trots allt skapa fred de senaste 25 åren. Att de misslyckats beror inte minst på ett allt mindre engagemang från USA:s sida.

På den punkten är kanske dagens presentation egentligen bara den naturliga bottenpunkten i en utveckling som pågått länge. Inte ens Donald Trump kan rimligen tro att det handlar om fred.

Att den försenade planen presenteras i dag har nog en helt annan orsak. Det handlar om att byta perspektiv, och det är något både Trump och Netanyahu gärna gör.

Två pressade ledare

I Washington pågår riksrättsförhandlingarna för fullt och i Jerusalem var det meningen att Knesset i dag skulle ha röstat om Netanyahus senaste försök att skaffa sig immunitet mot anklagelserna om korruption.

Nu blev det ingen omröstning. Det är fortfarande möjligt att den israeliska premiärministern kommer att vara åtalad när han möter väljarna om en dryg månad.

Ingen av ledarna har något emot att spänningen i Mellanöstern höjs, tvärt om. Trump vill hellre att vi ska prata om Israel och Palestina än om Ukraina och Ryssland. Och Netanyahu kan tänka sig ännu en valrörelse om att annektera ännu mer mark. Den här gången dessutom med Vita Huset goda minne.

Politiska påtryckningar och mutor

Om det betyder oroligheter och konflikter är det ett pris värt att betala för att slippa tala om tråkiga saker som politiska påtryckningar och rena mutor.

För palestiniernas del kan planen bara betyda ett permanent undantagstillstånd, undanträngda och förnekade både självständighet och medborgerliga rättigheter. Det är svårt att inte tänka på 1970-talets sydafrikanska ordning med Bantustanstater.

Nej, det vi kommer att få se kan kallas allt möjligt, men inte en fredsplan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.