Mejla

Ingvar Persson

Sluta dalta med Centern, Löfven

Arbetsförmedlingens kris är politisk

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Centerpolitikern Martin Ådahl är verkligen något extra. Först organiserar han det arbetsmarknadspolitiska haveri vi ser utspela sig och sedan deklarerar han oblygt att det är dags för politikerna att ta i med hårdhandskaran för att rädda Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet.

Om kretsen kring Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hade hoppats att krisen i arbetsmarknadspolitiken skulle klinga av är det dags att tänka om. Privatiseringen av Arbetsförmedlingen fortsätter att skapa huvudvärk, och i dag är Nordmark kallad till riksdagen för att förklara sig.

Krisen är politisk

Det märkliga är ju att krisen har skapats av politiska beslut, och att en enda politiker har drivit fram den.

Det är Ådahl som propagerat för en avveckling av Arbetsförmedlingen och privatisering av verksamheten. Med beslutet att lägga ner centerns röster var det han som släppte fram besparingarna i servettbudgeten som förklarar mycket av dagens situation och det var Ådahl som formulerade detaljerna i januariavtalet.

De kan vara värda att upprepa, eftersom nu alla skyller på alla. Enligt uppgörelsen ska den statliga myndigheten i fortsättningen ägna sig åt kontroll av arbetslösa och entreprenörer, insamling av statistik och lite allmänt analysarbete. Själva arbetsförmedlandet, och de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna, ska däremot läggas ut på fristående företag.

Inte förmedla arbete

Man kan fråga sig vad Martin Ådahl tänker att personalen på de kontor han nu ska tvångsöppna egentligen ska ägna sig åt på dagarna? Förmedla arbete eller hjälpa arbetslösa ska de i alla fall inte få göra.

Precis alla är arga. På arbetsförmedlingen råder kaos sedan kompetent personal har sagt upp sig och chefen fått sparken. De utbildningsföretag som hejat fram den nya ordningen hotas av konkurs. Kommunalpolitiker rasar mot nedlagda förmedlingskontor och den politiska oppositionen - som starkt bidragit till kaoset - skakar på huvudet och bildar kö bakom Jonas Sjöstedts misstroendedemonstration. Experter och forskare förklarar att allt går åt skogen och regeringen utreder hur kommunerna ska kunna kliva in när allt annat misslyckas.

Det inträffar dessutom när konjunkturen viker och kraven på integration gör arbetsmarknadspolitiken mer behövd än någonsin.

Dags för nödbromsen

Det är en mardröm, och någon borde dra i nödbromsen. LO-ekonomerna föreslår snabbt nya resurser och att Arbetsförmedlingen åtminstone får behålla uppdraget att städa upp när de privata aktörerna inte klarar uppdraget. Vänsterpartiet vill behålla kontoren, men kräver framför allt att iden om att tvinga fram valfrihet – det är en fantastisk tanke - slopas och att planen får vänta tills alla frågor är utredda.

Kan centerledningen acceptera det? Eller om man tänker fortsätta att skylla på generaldirektören så snart hastverket visar sig få konsekvenser som irriterar centerpartistiska kommunalpolitiker?

Vi vet att statsministern är en man som hedrar uppgörelser. Kanske är det därför Stefan Löfven och Eva Nordmark envist försvarar det centerpartistiska haveriet. Men med tanke vad vi redan sett kan regeringen knappast sitta ner och vänta. Görs ingenting nu kommer väldigt många människor att fara illa.

Socialdemokrater ska hålla avtal, men de behöver faktiskt inte dalta med centerpartisterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.