Mejla

Anders Lindberg

Busch Thor närmar sig det skamlösa

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KD leder Trump-högern i Sverige. De fyller därmed ett politiskt vakuum. Vänstern saknar bra svar på strategin.

Foto: JERKER IVARSSON/AFTONBLADET

Numera kallas det ”brunmålning” att påtala Sverigedemokraternas nazistiska rötter och rasistiska politik. Partiet har klippkort i SVT Agenda och deras frågor dominerar alla större debatter. SD har blivit ett ”normalt” parti.

Samtidigt vet väljarna att bilden egentligen ljuger, de minns heilande skinheads och läser nästan dagligen om SD:s nya skandaler. De vet att SD inte är något vanligt parti och inte kan behandlas som ett vanligt parti.

En rak höger

Ändå har många upplevt att de inte har något val eftersom de inte känt sig representerade av de vanliga partierna. När KD nu tar upp samma frågor som Jimmie Åkesson men utan hans politiska bagage fyller de ett viktigt vakuum. Många väljare har saknat en rak höger.

Sedan Ebba Busch Thor tog över Kristdemokraterna har partiet gått som en raket. I dagens Aftonbladet/Inizio ligger de på 12,1 vilket är en fördubbling från valresultatet. I samma mätning backar även Moderater och Sverigedemokrater, och för Ulf Kristerssons del ser läget dystert ut med bara 16,5 procent.

Konservativ kannibalism

Opinionsutvecklingen skärper konkurrensen om väljarna mellan partierna i det ”konservativa blocket” och om den fortsätter kan vi se hur partierna blir allt mer jämnstora.

Egentligen är situationen inte särskilt förvånande. Ebba Busch Thor är den inom högern som både retoriskt och politiskt lyckats bäst med att följa med dit de konservativa väljarna går. Ulf Kristersson skulle spränga sitt eget parti om han försökte samma resa och Jimmie Åkesson börjar allt mer kännas som gårdagens nyheter.

Men i takt med att Kristdemokraterna blir större och drar sig mot ytterkanten ökar också avståndet till den politiska mitten och Alliansen blir i praktiken omöjlig att återupprätta. Det är goda nyheter även för Stefan Löfven.

Trumps taktik

Borrar man lite i de strategiska vägvalen har Ebba Busch Thor fångat en av de kraftfullaste politiska trenderna just nu: Trumpismen.

Den kan på ytan verka bara populistisk och nästan skamlös, men svarar även på en djupt liggande känsla hos många människor av att inte längre vara sedda av ”etablissemanget”. Det är en högerpopulism som ser världen underifrån, från människor som inte vill att deras värld ska förändras. Som är oroliga för vad feminism, invandring, islam och tiggeri kommer att göra med deras vardag och deras plats i samhället.

Det Donald Trump och Brexit-omröstningen visade var att dessa människor är en slumrande jätte som den moderna vänstern har väldigt svårt att nå med sina nuvarande företrädare, sitt storstadsperspektiv och sin politik.

Kristdemokraternas uppgång är långt ifrån slut.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.