Jonna Sima

Åkesson har dragits med i Trump-kulten

Folkvalda fick fly för sina liv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump har blivit lik en frälsare bland hans största anhängare och verkar komma undan med vad som helst.
Donald Trump har blivit lik en frälsare bland hans största anhängare och verkar komma undan med vad som helst.

Världen är fortfarande skakad av de tumultartade scenerna som utspelades i Washington den sjätte januari. Fem personer miste livet i det kuppartade försöket att storma Capitolium där de amerikanska senatorerna skulle formalisera valet av Joe Biden som USA:s 46:e president.

Den brokiga hopen med upprorsmakare bestod av högerextremister, konspirationsteoretiker och beväpnade nazister. De hade lyssnat på Donald Trumps tal utanför Vita huset och tagit hans uppmaning om att stoppa valprocessen bokstavligt. Rutor slogs sönder och interiören i USA:s parlamentsbyggnad vandaliserades. Folkvalda och tjänstemän fick fly för sina liv.

Inte sedan 1814, när Storbritannien försökte bränna ned Capitolium, har den amerikanska demokratin varit utsatt för en liknande attack.

Föredrar Trump framför Biden

Det kuppartade försöket och Donald Trumps första reaktioner om att han älskar de som brutit sig in i parlamentet har lett till att även vissa av hans ministrar tagit avstånd från presidenten till sist. Alla normalt funtade människor och politiker har reagerat med avsky. Men inte Sverigedemokraterna och deras partiledare Jimmie Åkesson.
I går gick han ut i både Ekot och Aktuellt och sa att han skulle föredra Donald Trump som president framför Joe Biden.

– Det är klart att jag väljer en konservativ regering och ett konservativt styre i USA framför en vänsterliberal regering och vänsterliberalt styre, sa han i SVT.
SD-ledaren kunde visserligen tillstå att Trump har hanterat valnederlaget på ett "ovärdigt sätt" och att han inte verkar ha så mycket empati. Presidenten "saknar många av de egenskaper som vi normalt anser tillhöra mänskligheten", menade Åkesson. Men tydligen är det sammanlagt inte tillräckligt för att tycka att Trump är direkt olämplig som USA:s president.

Åkesson har dragits med i kulten

Jimmie Åkesson verkar ha dragits med i den närmast kultartade beundran för Donald Trump, som också delas av kuppmakarna som försökte stoppa valresultatet med våld.
Den avgående presidenten har blivit lik en frälsare i dessa kretsar och verkar komma undan med vad som helst.

Donald Trump må avgå som president den 20 januari, men trumpismen lär kvarstå

Trots att stora delar av världen under fyra år har chockats av Trumps uttalade rasism, lögner och misogyni, hat mot journalister och svassande för diktatorer så har hans fanskaror vuxit. Skulle inte världen i allmänhet och USA i synnerhet ha drabbats så pass hårt av coronapandemin hade Trump förmodligen blivit omvald i höstas. Det var faktiskt sju miljoner fler som röstade på honom i det här valet än i valet mot Hillary Clinton 2016.
Donald Trump må avgå som president den 20 januari, men trumpismen lär kvarstå. Det är en ideologi som består av lika delar nationalism och populism, med Amerika först som ledord. Vad den i slutändan leder till har vi nu facit på: våld, kaos och ond bråd död.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.