Mejla

Lina Stenberg

Vilken nationalrätt ska SD tvångsinföra här?

Dansk Folkeparti visar hur nationalismen ska förverkligas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson vill införa en nationell kanon, helt enligt Dansk Folkepartis mönster.
Jimmie Åkesson vill införa en nationell kanon, helt enligt Dansk Folkepartis mönster.

LEDARE

Migrationsdebatten i vårt södra grannland Danmark blir allt mer extrem. Nu senast har Danskt Folkeparti (DF) tagit fram en 20-sidors pamflett med titeln "Försvara dansk kultur – ett svar på identitetspolitiken”.

Visst går det att skratta åt förslagen i broschyren. Förklara dem som tossiga och gå vidare i livet. För vad har bevarandet av danska nationalrätter som frikadeller och flæskesteg med oss att göra?

Ganska mycket faktiskt. Och här finns något riktigt mörkt. För precis som när SD:s chefsideolog Mattias Karlsson i vintras fick sitta i SVT:s "Min sanning" och berätta om varför svensk kultur måste skyddas, glimtas här en obehaglig nationalistisk fixering. Och den är inte alls är rolig.

Vi bör bli rädda

Under flera år har det DF varit en förebild för svenska SD. Inför det senaste riksdagsvalet 2019 uppmanade Jimmie Åkesson danskar att rösta på dem. Det gick dåligt. Från att ha haft 21 procent backade de till 9.

I Sverige har SD en stadig tredjeplats bland väljarna.

Därför är det snarare vi än danskarna som bör skrämmas av den färglada broschyren med kungliga slott och danska flaggor.

För när DF skriver om vilka nationalrätter som ska serveras i offentliga institutioner så är det samtidigt andra rätter som ska förbjudas. Halalkött till exempel, för att "inte göra särskilda regler för religiösa minoriteter."

Och det blir värre. För när det ska fördanskas och skolorna ska ha obligatorisk morgonpsalm och undervisning i kristendom, då är det inte svårt att gissa vilken religion som inte ska läras ut alls.

Islam förstås. Dessutom förenklar det inte direkt för landets judiska befolkning när det mesta ska innehåller griskött.

I skolan ska dansk 1800-talshistoria och litteratur vara i fokus. "Under denna period var den danska identiteten särskilt stark och blommande", skriver de.

De vill bekämpa identitetspolitik med identitetspolitik.

Mot mångkulturen

Men samma glidning sker här, och den är inte alls ologisk.

För ett år sedan lanserade SD idén om en svensk litterär kanon, inspirerat av just Dansk Folkeparti. På sin hemsida skriver de om vikten av att bevara av det svenska kulturarvet, bort från "rotlöshet" och "ifrågasättande av den svenska kulturens själva existens".

Eller som Mattias Karlssons SD-tankesmedja Oikos uttrycker det, att "vända den destruktiva kurs som vårt land försatts på".

Den danska broschyren bör få oss att reagera. För det högerextrema kulturprojektet slutar inte med att endast servera svenska nationalrätter i skolbespisningen.

Allt handlar om att piska upp en rädsla. Om att förklara krig mot mångkulturen. Och räddningen, ja det är nationalismens slutmål. En återgång till ett påhittat, "svenskt" förflutet.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Av: 

Lina Stenberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkesson nöjer sig först när invandrarna är borta

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Islam

Identitetspolitik

Nationalism

Jimmie Åkesson

Kristendom

Litteratur

Min sanning