Mejla

Ingvar Persson

Flyg- och jaktdirektörerna hotade Sveriges säkerhet

Hot och trakasserier i näringslivets topp

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Segeltävlingar som Industrivärldens företag sponsrade var ett populärt resmål för direktörsflyget.
Segeltävlingar som Industrivärldens företag sponsrade var ett populärt resmål för direktörsflyget.

LEDARE

Det har gått sex år sedan Svenska Dagbladets avslöjande av flyg- och jaktvanorna hos direktörerna i bolagen sfären kring Industrivärden. Publiceringen fällde ett rekordstort antal tolvtaggare i näringslivet.

Ett rättvist slut. Så tycktes det i alla fall då. Men historien om flyg- och jaktdirektörerna fortsätter. I en serie reportage som SVT började sända i veckan får vi nu veta att det finns mycket mer.

Maktstriden mellan direktörerna fortsatte. SVT:s reportrar berättar om privata säkerhetsföretag med kriminella kontakter som skuggade företagsledare, Vi får höra om hot och trakasserier och om hur journalisterna bakom det ursprungliga avslöjandet bevakades när de kontaktade sina källor.

Låter som Ryssland

Det låter som Ryssland, och frågan är om det inte är som Ryssland. Flyg- och jaktdirektörerna kunde vara ett säkerhetshot. Det är inte vår bedömning, det är säkerhetspolisen som säger det.

Det visar sig också att den viktigaste personen i historien, Sverker Martin-Löf, åter har fått tillgång till precis den jaktmark och den jaktgård som företaget renoverade för miljonbelopp.

Det ursprungliga avslöjandet innehöll ett flitigt resande i de privatjetplan som SCA:s eget flygbolag tillhandahöll. Gärna tillsammans med familjen och ofta till lockande destinationer.

Tyska slott och smisk på stjärten

Svenska Dagbladet kunde berätta om tyska slott, exklusiva viner och initiationsriter med smisk på stjärten efter jakten. Avslöjandet handlade om helikoptertransport till älgpass i Jämtland och miljonrenoveringar av direktörernas egna jaktgårdar.

Dessutom fanns förstås rösterna från alla som drabbats. Jaktlagen som vräkts från sina marker, arbetarna i fabrikerna vars vinster betalade för festen och aktieägarna som ville ha sin andel.

Det finns så mycket att säga om den här historien. Om direktörernas vrål så snart någon pratar om att lägga ner Bromma där deras privata jetplan står. Om moralen i att låta betald jakt bli ett sätt att representera och knyta band makthavare emellan. Och naturligtvis om att vi lever i en tid där människor som uppenbarligen saknar skrupler fattar beslut som påverkar tiotusentals människors liv.

Ingen som säger ifrån

Det viktigast är kanske ändå att det är just så här det blir när makthavare får verka utan att någon kan eller vågar säga emot. Då kommer gränser att passeras och privilegier att tas för givna.

I politiken har en liberal demokrati institutioner för att förhindra maktmissbruk. Dessutom kan politiker avsättas i val.

I näringslivet saknas den sortens spärrar uppenbarligen.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Pooler och Ferraris när de rika drar ifrån

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SCA

Bromma

Svenska Dagbladet

Sverker Martin-Löf

Jakt